Vijesti

Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo imenovao je visokog zvaničnika Stejt departmenta Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Balkan, saopštio je Stejt department.

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici.

- Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije - saopštio je Stejt department.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamjenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Palmer je prethodno bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

Američki diplomata oženjen je Beograđankom i govori srpski jezik.

Početkom devedesetih godina radio je u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima koja se odnose na region, prenijeli su beogradski mediji.

Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savjetnik američkog predsjednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbjednosti.

Zatim je bio angažovan u Јugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mjesto savjetnika ambasadora SAD u Srbiji.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog