Društvo

Izvještaj Fondacije Gejts: Milijarde i dalje žrtva nejednakosti!

Životni uslovi su se veoma poboljšali od 2000. godine čak i za najsiromašnije ljude na svijetu, ali milijarde su i dalje žrtva nejednakosti.

To je procjena trećeg godišnjeg izvještaja Fondacije Bill & Melinda Gates o napretku prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija, koji podrazumijevaju 17 mjera koje se većina zemalja obavezala da će pokušati postići do 2030. Ti napori propadaju, kaže Bil Gejts.

„Koliko god smo napredovali, u mnogim zemljama i dalje više od 10% djece umire prije pete godine. A u bogatijim zemljama je to manje od 1%.“, rekao je 63-godišnji suosnivač Microsofta i filantrop za Glas Amerike (VOA).

Ovogodišnji izvještaj koristio je geografiju i pol kao mjerilo za ispitivanje napretka, posebno u pogledu zdravlja i obrazovanja.

Izvještaj otkriva veliku stopu smrtnosti, nizak nivo obrazovanja i slabu pokrivenost vakcinama u afričkoj regiji Sahel kao i u dijelovima Pakistana, Afganistana i sjeverne Indije.

Takođe, vidljiva je i veća razlika između muškaraca i žena. Djevojke uglavnom dobijaju manje formalno obrazovanje od dječaka; oni u subsaharskoj Africi u prosjeku imaju dvije manje godine obrazovanja. Čak i kada djevojke steknu dobro obrazovanje, manja je vjerovatnoća da će ih pretvoriti u dobro plaćeni posao.

„Globalno gledano, postoji razlika od 26 procentnih bodova između učešća muškaraca i žena u radnoj snazi“, navodi se u izvještaju.

Od svog nastanka 2000. godine, fondacija je potrošila milijarde na napore kao što su poboljšanje vakcinacije i ishrane, borba protiv malarije i drugih bolesti, podržavajući izgradnju inovativnih toaleta i osiguravajući bazu dobro prikupljenih podataka kako bi se identifikovali problemi.

Fondacija Gejts svake godine nadmaši Svjetsku zdravstvenu organizaciju i većinu pojedinih zemalja na globalnom zdravstvu. Izgradila je najveće povjerenje na svijetu i donirala 46,8 milijardi dolara od decembra prošle godine.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog