Vijesti

Podaci UN-a u BiH: Najviše migranata smješteno u Bihaću

Broj migranata u Bosni i Hercegovini se povećava svakog dana, a prema posljednjim podacima samo do 24. juna ove godine u BiH je registrovano 10.595 ilegalnih migranata,a njih 9.919 je iskazalo namjeru za azil. U 2018. godini u BiH je registrovano gotovo 23.000 ilegalnih migranata.

Prema podacima UN-a u BiH, u čijem sastavu je i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja upravlja prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini, u prihvatnim centrima trenutno je smješteno preko 3.000 migranata. Najviše migranata smješteno je u Bihaću.

U prihvatnim centrima pored smještaja obezbjeđeni su paketi koji uključuju higijenske potrepštine i posteljinu svim novopristiglim licima, tri obroka dnevno i dvije voćne užine, toaleti sa tuševima, te servisi za pranje veša. Dezinfekcija i deratizacija se vrši na sedmičnom nivou, a akcije čišćenja se organizuju redovno uz učešće samih migranata.

Migrantima je u centrima obezbjeđena i zdravstvena zaštita i lijekovi, te sigurnosna zaštita. Zaštitarske agencije su pristune 24/7, a u funkciji je i video nadzor. U nekim centrima obezbjeđen je i besplatan internet.

IOM takođe organizuje i razne aktivnosti kulturološkog posredovanja, večeri filma i časove engleskog jezika. U nekim centrima UNICEF obezbjeđuje i polazak u školu za svu djecu od 6 do 15 godina, te priprema za polazak i sistematski pregled.

Bira, Bihać


Prihvatni centar Bira kod Bihaća uspostavljen je u oktobru 2018. godine sa kapacitetom od 1,500 kreveta. Trenutna je u ovom centru smješteno 1,445 migranata, a od otvaranja registrovano je ukupno 7,490 migranata (+510 u avgustu ove godine). Centar Bira je uglavnom namijenjen za muškarce, a privremeno je smješteno i nekoliko porodica te ranjihvih kategorija. Muškarci su uglavnom samci i čine 80% populacije, 9% čine odrasli u porodicama i 11% maloljetnici bez pratnje.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (49%), zatim iz Sirije (12%), Avganistana (11%), Iraka (10%) i drugih zemalja.

Trenutno je u ovom centru zabilježen trend smanjenja migranata.

Sedra, Bihać


Prihvatni centar Sedra, smješten takođe kod Bihaća, uspostavljen je u julu 2018. godine sa kapacitetom od 420 kreveta, uglavnom namijenjenih za porodice i ranjive kategorije ali privremeno boravi i nekoliko muškaraca. U ovom centru od njegovog uspostavljanja registrovano je ukupno 1,272 migranta (+137 u avgustu), a trenutno u  njemu boravi 273 migranta.

Najviše migranata u ovaj centar dolazi iz Irana (34%), Iraka (24%), Avganistana (22%), Sirije (9%) te ostalih zemalja.

Ukupnu populaciju čini 51 % odraslih u porodicama, 41% djece u porodicama, 4% muškaraca, 3% žena i 1% maloljetnika bez pratnje.

U ovom centru trenutno je zabilježen trend porasta migranata.

Borići, Bihać


Centar Borići je registrovan tek u januaru ove godine sa kapacitetom od 422 kreveta, a trenutno u njemu boravi 276 migranata. Radi se uglavnom o odraslima u porodicama (48%), djeci u porodicama (41%), ženama (6%), muškarcima (3%) te maloljetnicima bez pratnje (2%). Centar je namijenjen uglavnom porodicama sa djecom.

Od osnivanja pa do danas u ovom centru je bilo registrovano ukupno 1,105 migranata (+230 u avgustu), a zabilježen je trend porasta migranata.

U Borićima se najviše nalazi migranata iz Iraka (33%), Irana (21%), Sirije (11%), Pakistan (6%) te drugih zemalja.

Ušivak, Hadžići


Prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva uspostavljen je u oktobru 2018. godine. Trenutna popunjenost je 655 migranata i zabilježen je trend smanjenja migranata. Od uspostavljanja u ovom centru je registrovano ukupno 8.568 migranata (+1,142 u avgustu), a namijenjen je svim kategorijama.

Najviše migranata u ovom centru dolazi iz Pakistana (37%), Iraka (15%), Irana (11%), Maroka (10%), Avganistana (9%) i ostalih zemalja.

73% ovog centra čine muškarci samci, 12% odrasli u porodicama, 11% djeca u porodicama i 4% maloljetnici bez pratnje.

Miral, Velika Kladuša


Prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši uspostavljen je u novembru 2018. godine, sa kapacitetom od 600/700 kreveta. Od uspostavljanja do danas registrovano je ukupno 2,920 migranata (+249 u avgustu), a trenutna popunjenost je 574 migranta. 

Ovaj centar je namijenjen za muškarce. Trenutno ukupnu populaciju čine muškarci samci (98%) te maloljetnici bez pratnje (2%).

Tu su najviše migranti iz Pakistana (30%), Bangladeša (26%), Sirije (17%), Iraka (6%), Maroka (3%) te ostalih zemalja.

 

Frontal

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog