Društvo

ФЗО РС: Једноставније до промјене породичног љекара

Сви грађани Републике Српске од октобра, па до краја децембра, имају могућност да промијене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога, на много једноставнији начин - без навођења разлога промјене, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Уколико неко из било којег разлога жели да промијени изабране докторе најбоље би било да то уради у овом такозваном „редовном периоду“ за промјену љекара, јер је процедура много једноставнија.

Наиме, потребно је само да попуне одговарајуће обрасце  код новоизабраног доктора и да их овјере у Фонду, при томе нису обавезни да наводе разлоге промјене породичног доктора, педијатра или гинеколога, појашњавају из Фонда.

Примјера ради, прошле године породичног доктора  промијенило је 27.185 осигураника, док је педијатра и гинеколога промијенило 6.718 осигураника. Важно је напоменути и да би грађани који се још уопште нису регистровали у тим породичне медицине, требало да то ураде у овом периоду.

У саопштењу наводе да  је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину,  јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава.

Такође, код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар, тада није потребно чекати наредну годину.

Из Фонда наглашавају да је доктора могуће промијенити и мимо за то предвиђеног периода, али само у одређеним околностима и тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као нпр. усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду итд.

Такође подсјећају да  грађани могу да изаберу породичног доктора, гинеколога или педијатра у оним здравственим установама (јавним и приватним) које са Фондом имају потписан уговор, док мјесто пребивалишта већ одавно није услов за избор породичног доктора.

Списак свих здравствених установа које са Фондом имају потписан уговор доступан је на интернет страници Фонда здравственог осигурања,  а грађни се додатно могу информисати у свим пословницама Фонда као и код заштитника права Фонда здравственог осигурања РС.

 

Фронтал

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog