Vijesti

Presuda Evropskog suda: Moguće narediti Facebooku uklanjanje negativnih komentara

Svaka država članica Evropske unije može narediti Facebooku uklanjanje negativnih komentara i sadržaja širom svijeta koji su proglašeni nezakonitim, presudio je danas najviši sud Evropske unije.

Presuda je povezana sa slučajem koji je pred austrijskim sudom pokrenula zastupnica u Nacionalnom vijeću Austrije Eva Glawisching-Piesczek kada je zatražila uklanjanje komentara jednog korisnika na Facebooku, kojim je kako se navodi nanijeta šteta njene časti i ugleda.

Na osnovu toga, Vrhovni sud Austrije (Oberster Gerichtshof) zatražio je od Suda tumačenje Direktive o elektronskom poslovanju, piše u saopštenju Suda EU.

Današnjom presudom Evropski sud za pravdu odgovara Vrhovnom sudu Austrije da ne spriječava države:

▪ da uklone informacije koje pohranjuje i čiji je sadržaj istovjetan sadržaju informacije koja je prethodno proglašena nezakonitom ili da im blokira pristup, bez obzira na to ko je podnosilac zahtjeva za pohranjivanje tih informacija;

▪ da ukloni informacije koje pohranjuje i čiji je sadržaj istovrstan sadržaju informacije koja je prethodno proglašena nezakonitom ili da im blokira pristup;

▪ da ukloni informacije na koje se odnosi nalog ili da im blokira pristup na svjetskom nivou, au okviru relevantnog međunarodnog prava o kojem države članice moraju voditi računa.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog