Svijet

Емирати лидер планете по квалитету путева, Србија стота на листи

Путеви у Уједињеним Арапским Емиратима проглашени су за најбоље на свијету, у извјештају који је објавио Свјетски економски форум. На листи од 137 земаља Србија је стота, а Мауританија је на последњем мјесту.

Уједињени Арапски Емирати успјели су да од скоро непостојеће инфраструктуре, примјеном најсавременијих технологија и грађевинских материјала постану лидер планете, по квалитету путева.

Емирати су 2014. године започели петогодишњи програм улагања од готово 100 милијарди долара у путну инфраструктуру и здравство, што је дало резултате.

Мрежа путева само у главном граду Абу Дабију се за нешто више од 10 година удвостручила, тако да је достигла укупну дужину од 25 хиљада километара.

Поред тога, Емирати су развили јединствени материјал за изградњу путева који су назвали структурирани асфалт. Та мешавина битумена и агрегата је у стању да издржи екстремне температуре тог поднебља.

Нагиб и прегиб путева посебно су дизајнирани тако да се пијесак на њима не задржава, што спрјечава хабање и трошкове рашчишћавања своди на нулу.

Комуналној инфаструктури, цијевима и кабловима који се налазе испод аутопутева, радници могу приступити намјенски изграђеним тунелима. То значи да нема потребе да се путеви раскопавају и да се саобраћај омета, уколико је потребно нешто санирати или замијeнити дијелове комуналне мреже.

Иначе, на другом мјесту по квалитету путева у свету је Сингапур, а на трећем Швајцарска. Међу првих 10 земаља се налазе и Хонг Конг, Холандија, Јапан, Француска, Португалија, Аустрија и САД.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog