Vijesti

Отворени „Дани Србије и Српске у Аустрији“

Занимљивим колаж програмом, у којем су учестовали реномирани умјетници из Републике Србије и Републике Српске, у салону Курсалон Хубнер у Бечу синоћ су отворени „Дани Србије и Српске у Аустрији“.

Свечаном отварању манифестације, коју по први пут заједнички организују Представништво  Републике  Српске  у  Аустрији, Амбасада Републике Србије у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу, присуствовале су бројне угледне званице из јавног и културног живота Републике Србије и Републике Српске, те представници српске дијаспоре у Аустрији, као и гости из јавног живота Републике Аустрије.

Програм су заједно водили Аница Добра, једна од најбољих српских глумица која је остварила запажену каријеру у Аустрији, и Жељко Еркић, познати глумац бањалучког Народног позоришта Републике Српске.

Свечано отварање је започело извођењем химни Републике Србије, Републике Српске и Републике Аустрије, које је извео гудачки оркестар Бањалучке филхаромоније у сарадњи са оперским солистима, а публици у Бечу су се представили истакнути оперски умјетници Опере Народног позоришта из Београда Јадранка Јовановић, Јасмина Трумбеташ-Петровић и Дејан Максимовић, те сопран Миња Шукало из Бање Луке. Одломак из балетске представе „Лабудово језеро“ Петра Илича Чајковског извели су балетски умјетници из Народног позоришта у Београду Константин Костјуков, Игор Пастор и Татјана Татић, а у програму су наступили и српска културно умјетничка друштва „Стеван Мокрањац“ и „Бранко Радичевић“  те изворна пјевачка група „Уна“ из Новог Града.

 „Дани Србије и Српске у Аустрији“ се одржавају под покровитељством предсједнице Републике Српске, Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Републике Србије. У сали, која је била испуњена до посљедњег мјеста, присутнима су се обратили Наташа Сјерић као изасланик предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, те помоћник министра спољних послова Републике Србије, Аца Јовановић.

Програм, који ће трајати до 30. октобра 2019. године, примарно је усмјерен на представљање културе и умјетности Републике Србије и Републике Српске публици у Аустрији, а биће презентовани и привредни и туристички потенцијали Републике Србије и Републике Српске. 

 
Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog