Region

Parlamentarni izbori na KiM: Srpska lista osvojila svih 10 poslaničkih mjesta

Na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, Srpska lista je osvojila svih 10 poslaničkih mjesta koliko je Srbima u kosovskom parlamentu i zagarantovano.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić proglasio je pobjedu među srpskim strankama i dodao da je lista osvojila više od 98 odsto glasova u srpskim sredinama.

"U Sjevernoj Mitrovici Srpska lista je osvojila 98,07 odsto glasova, SLS 0,47 odsto glasova, Pokret kosovskih Srba 0,76 odsto glasova i Sloboda 0,7 odsto glasova. Ovo je pokazatelj kome Srbi vjeruju. Srbi vjeruju našoj državi, državi Srbiji i našem predsjedniku Aleksandru Vučiću", naglasio je Rakić.

Zahvalio je građanima koji su izašli na glasanje, istakavši da su time pokazali odgovornost za situaciju u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu.

"Takođe, želim da kažem da je ovo poraz Evropske unije, jer kada EU poziva zemlje EU na jedinstvo, onda je to demokratija. Kada Aleksandar Vučić i država Srbija pozivaju srpski narod na jedinstvo, onda to nije demokratija", rekao je Rakić i pozvao EU da razjasni svoj stav po tom pitanju. 

U centru Kosovske Mitrovice okupili su se građani i pristalice Srpske liste koji su, uz trubače, proslavili pobjedu. U centru Gračanice pristalice Liste pobjedu proslavile uz vatromet.

Podaci kosovske centralne izborne komisije, pokazuju da vodi dojučerašnji opozicioni pokret "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija. Drugi je Demokratski savez Kosova Ise Mustafe.

Razlika između ove dvije partije je oko jednog procenta tj. svega nekoliko hiljada glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, treća snaga je Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija.

Koalicija Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratske partije Agima Čekua, prema posljednjim informacijama, ima oko 11 odsto.

Koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija osvojila je 5,04 odsto.

Bivši premijer Haradinaj je, nakon objavljivanja rezultata, indirektno priznao poraz. Istovremeno, lider DPK Kadri Veselji najavljuje da će ta partija biti opozicija u narednom sazivu skupštine.

Predsjednica Vlade Srbije je na zvaničnom Tviter nalogu uputila čestitke Srpskoj listi na "važnoj, ogromnoj pobjedi".

Izlaznost 44,19 odsto 

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima imalo je 1.900.000 birača, u srpskim sredinama oko 120.000.

Centralna izborna komisija objavila je na konferenciji za medije da je izlaznost na izborima bila 44,19 odsto ili 811.683 birača.

To je nešto više u odnosu na ranije izbore – na izborima 2017. godine izlaznost je bila 41, a tri godine ranije 42,5 odsto.

Najveća izlaznost zabilježena je u srpskim sredinama – Zubinom Potoku, Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Nijedan saziv do sada nije izdržao pun mandat 

Na izborima je učestvovalo ukupno 20 stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Današnji izbori su sedmi po redu nakon sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Nijedan saziv skupštine i vlade od tada do sada nije imao pun mandat.

Izbore je nadgledalo više od 30.000 posmatrača, a Evropska unija imala je sopstvenu posmatračku misiju.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog