EU integracije BiH

"Evropa si ti": Evropski dan saradnje u Banjaluci (FOTO)

U Banjaluci je danas, u Kamenoj kući tvrđave Kastel, obilježen Evropski dan saradnje, a u organizaciji Direkcije za evropske integracije u Bosni i Hercegovini.

Evropski dan saradnje, koji se ove godine slavi pod motom "Evropa si ti" (Europa is you), obilježava se širom Evrope od 2012. godine, kao datum koji afirmiše univerzalne vrijednosti EU poput dobrosusjedstva i saradnje.


Posjetioci ovog događaja imali su priliku da čuju uspješne priče o projektima koji su spojili ljude u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te da učestvuju u interaktivnoj izložbi. Naime, posjetioci su imali priliku da na stikerima napišu sve poruke i ideje koje se odnose na saradnju BiH i EU. EU ovim programom želi da ohrabri građane za što aktivnije učešće u društvu i da pokažu da EU ne sarađuje samo sa državama članicama, već i sa lokalnim zajednicama i građanima.


Takođe, posjetioci su imali priliku obezbijediti struju za zanimljive video projekcije priča koje su realizovane u okviru ovog projekta, okretanjem pedala na ciklokinu.


Jedan od značajnih realizovanih projekata u okviru ovog programa je prekogranični projekat "Pametne škole", sa ciljem povećanja energijske efikasnosti u školskim objektima u prekograničnom projektnom području. 

"Projekat Pametne škole je projekat vrijedan 3.215.635 KM, koji je kao partner implementirao Centar za razvoj i podršku Tuzla. U okviru projekta obnovili smo sedam školskih objekata, osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije. Održali smo i četveromjesečno takimičenje na osnovu promjene ponašanja za učenike osnovnih i srednjih škola, gdje nam se prijavilo 105 škola i gdje su ostvarene uštede energije od 7 posto. Takođe, podržali smo i 19 mladih inovatora u oblasti obnovljivih izvora energije i obučili smo 40 poslanika javnih ustanova, odnsno škola, energetskom menadžmentu, odnosno upravljanje energijom", kazao je projektni oficir na projektu "Pametne škole", Adi Tanović iz Centra za razvoj i podršku.


Ovaj događaj je organizovan u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020 kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a u provođenju učestvuju Direkcija za evropske integracije u Bih i Kancelarija za evorpske integracije u Crnoj Gori.

 

Frontal/Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog