Vijesti

Delegacija EU: Dvije nove lokacije za prijem migranata trebaju voditi ka dugoročnim rješenjima

Delegacija EU u BiH je poručila da je informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona.

"Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima. EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak", stoji u saopštenju Delegacije EU.

Prioriteti finansijske podrške EU uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite dece, itd. Od 36 miliona evra pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

"Očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri nastave raditi na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti i dugoročna riješenja", ističu se u saopštenju.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog