Banja Luka

"Sanjam svijet, vidim svijet": 27. novembra humanitarno veče za "Mrvice"

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” organizovaće humanitarno veče u banjalučkom hotelu Bosna - Piano bar, 27. novembra sa početkom u 20:00 časova.

Ulaznice za humanitarno veče koštaju 20 KM, a uključuju jedno piće i zakusku. Osnovni cilj humanitarne večeri je pribavljanje sredstava za kupovinu oftamološke opreme za specijalističke preglede na UKC Banja Luka.

"Pored brojih problema koji prate našu djecu, ove godine, u saradnji i komunikaciji sa našim ljekarima, prepoznali smo potrebu nabavke aparata,  koji će pomoći u ranoj dijagnostici određenih promjena i praćenju poremećaja, kao i adekvatnom liječenju, nakon pravovremene dijagnostike. Udruženje je, u saradnji sa  Dr Vesna Ljubojević i uvaženom prof. dr Ana Oros, odlučilo prikupiti sredstva, za Indirektni laser i oftalmoskop, jer značaj ove medicinske opreme, nemjerljiv za prijevremeno rođenu djecu, koja imaju niz problema uzrokovanih ROP-om, ali takođe, svi dobro znamo da će ova aktivnost uveliko doprinijeti finansijskim uštedama na svim nivoima.  Cijena ovog aparata je izrazito visoka, po ponudama koje smo dobili ona iznosi oko 98 000 KM. Međutim, ono što je bitno naglasiti, ovaj aparat neće samo koristiti u svrhe liječenja Retinopatije prematurusa, već i u liječenju drugih oftamoloških oboljenja, kao što je glaukom ili tumorska oboljenja oka", kazala je Jelena Glišić iz Udruženja "Mrvice".

U Republici Srpskoj prošle godine bilo je oko 300 prijevremeno rođenih beba, koje najčešće prate zdravstvene komplikacije i poteškoće pa se iz Udruženja nadaju velikom odzivu na donatorskoj večeri sa ciljem da se skupe sredstva za kupovinu opreme.

"Ove godine, kampanja se odvija pod sloganom "Sanjam svijet, vidim svijet". Simboličnog naziva, s obzirom na aktivnost koju provodimo i cilj koji želi da ostvarimo. Već smo naveli da je cijena aparata poprilično visoka i prosto težak zadatak za jednu nevladinu organizaciju, da na osnovu svojih resursa to sakupi. Samo donatorsko veče, koje se održava 27. novembra u Hotelu Bosna, sa početkom od 20 časova, imaće glavni cilj podsticanje svijesti građana da nama, odnosno Mrvicama treba njihova pomoć, tako da se nadamo velikom odazivu", istakla je Glišićeva.


Prijevremeno rođenje može imati dugoročne posljedice, od zdravstvenih, razvojnih pa do bihevioralnih problema. Neke od tih posljedica mogu biti prisutne samo u djetinjstvu, dok neke mogu biti trajne. Sa kojim se to poteškoćama najčešče suočavaju prijevremena djeca, Glišićeva kaže:

"Što dijete ima manju porođajnu težinu, to je veći rizik od nastanka komplikacija. Neki uobičajeni problemi za nedonoščad uključuju probleme s disanjem, srčani problemi, probleme u njihovom probavnom traktu, žutica i anemiju. Većina prijevremeno rođenih beba se normalno razvija, ali oni su izloženi većem riziku od razvojnih problema pa će trebati redovne zdravstvene i razvojne preglede u bolnici ili kod pedijatra. Problemi koji se mogu pojaviti kasnije kod djece koja su rođena prijevremeno uključuju govorna kašnjenja, probleme s rastom i kretanjem, probleme s vidom ili sluhom, poteškoće u razmišljanju i učenju i socijalno i emocionalne probleme."

Iz Udruženja poručuju da im je prioritet poboljšanje statusa kako beba tako i njihovih roditelja, te da će i dalje težiti ka nadogradnji savremene opreme kako bi se djeci omogućilo još kvalitetnije liječenje.

"Prioritet je poboljšanja statusa, ne samo prijevremeno rođenih beba, nego i njihovih roditelja, posebno majki. U tom smislu određeni su pravci daljeg djelovanja a među kojima su i određena zakonska rješenja, koja se odnose na produžetak porodisljskog bolovanja. Ali, obzirom da broj prijevremeno rođene djece i dalje u porastu, Udruženje će i dalje težiti ka nadogradnji savremene opreme u našim klinikama, da djeci pružamo još kvalitetnije liječenje u skladu s najvišim evropskim standardima"

Tokom novembra aktivan je i humanitarni broj 1415 putem kojeg će se sakupljati sredstva za kupovinu opreme neophodne za adekvatno liječenje i tretman prijevremeno rođene djece.


 

 

Frontal/Danka Savić
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog