Banja Luka

"Marš slobode srpske vojske" prodefilovao ulicama Banjaluke (FOTO)

Povodom Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, danas je održan svečani defile ulicama grada pod nazivom "Marš slobode Srpske vojske".

Riječ je o performansu u kojem se glumci i statisti u originalnim uniformama srpske vojske iz Prvog svjetskog rata i sa tadašnjim zastavama kretali od Parka Petar Kočić preko Trga Krajine, Gospodskom ulicom do Skupštine grada i porte Hrama Hrista Spasitelja.



Marš su pratili folklorna društva i građani Banjaluke.

Ispred Hrama Hrista Spasitelja simbolično je dočekan komandant srpske vojske.

Povodom obilježavanja Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, prethodno su položeni vijenci na spomenik banu Milosavljeviću.

Vijenac je u ime institucija Republike Srpske položila delegacija predvođena ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duškom Milunovićem.

Vijenac je položio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Svetozar Aleksov.

Cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću položili su generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te predstavnici Boračke organizacije Srpske i grada Banjaluka.

Obilježavanje Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku 1918. godine počelo je jutros u Hramu Hrista Spasitelja služenjem parastosa za nestale i poginule srpske borce u Prvom svjetskom ratu.


Srpska vojska je nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan svečano ušla u Banjaluku.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, među kojima 53 odsto muškaraca od 25 do 45 godina.

 

Izvor: RTRS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog