Region

Амфилохије: Црква не подстиче на демонстрације и насиље

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да Црква не подстиче на демонстрације, особито не насилне, нити позива и подржава "вјерни народ да се сукобљава са Полицијом, у чијим редовима су наша браћа и сестре", наводи се у саопштењу Митрополије. Амфилохије је тако одговорио на позив црногорског премијера Душка Марковића да не "подстиче нереде".

У саопштењу Митрополије наводи се да премијер Душко Марковић неправедно прозива митрополита Амфилохија на "одговорност за насиље и потпуно му непримјерено упућује некаква ‘упозорења‘, иако су и сам Митрополит и Митрополија јасно и недвосмислено рекли да су против насиља. Ова Црква није против државе нити, на било који начин, подрива њен правни поредак".

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије упознао је свештенство са чињеницом усвајања и проглашења новог "антицрквеног закона о слободи вјероисповијести, чији је циљ слабљење наше Цркве и отимање црквене имовине, и подсјетио на све саборне активности, које су предузете како би се утицало да до усвајања оваквог Закона уопште и не дође, као што су Тројичиндански сабор у Подгорици и Световасилијевски сабор у Никшићу".

Навео је да Црква "не подстиче на демонстрације, особито не насилне, нити позива и подржава вјерни народ да се сукобљава са Полицијом, у чијим редовима су наша браћа и сестре".

"То, с друге стране, не значи да вјерни нису слободни да искажу своје противљење према безакоњу и лошој намјери према нашој Цркви који су пратили доношење овог Закона, те да га храбро, јасно и одлучно саопштавају јавности. Свештенство и вјерни су, прије и изнад свега, позвани да се моле Богу да онима који су на власти поврати разум, те да се труде да изгоне људске гријехе, најприје из себе, па онда и других, а, по ријечима Светог Писма, они се никако другачије не изгоне 'осим постом и молитвом'" (Мт. 17, 21)", наводи се у саопштењу.

Митрополија је у саопштењу навела да "сваки напад на полицију сматра за подметачину Цркви".

"Подржавамо његов позив за дијалог али само онакав дијалог у којем би се уважио став Цркве, а који досад није био такав, него се показао као партијско и безаконо једноумље", истиче се у саопштењу.

 

Извор: rts.rs

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog