Republika Srpska

Potpisan sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Srbije Mihailo Jovanović potpisali su juče u Banjaluci Sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije.

Rajčević je naveo da ovaj sporazum obuhvata nekoliko segmenata u oblasti digitalne transformacije, među kojima i informacionu bezbjednost u domenu elektronske uprave, elektronskih servisa i drugog.

“Sporazum predstavlja sinhornizaciju napora Srpske i Srbije u oblasti digitalne transformacije, a cilj nam je da se i Srpska kreće u pravcu razvoja ove oblasti kako to radi Srbija“, rekao je Rajčević novinarima nakon potpisivanja Sporazuma.

On je pojasnio da je Sporazum detaljnija razrada Memoranduma o naučnotehnološkoj saradnji, koji su vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine na zajedničkoj sjednici u Beogradu.

Jovanović je istakao da su ideja i koncept digitalne transformacije u prethodne dvije godine u Srbiji doveli do razvoja velikog broja informacionih sistema i sistema elektronske uprave.

“Svesni da imamo još puno da radimo da bismo podigli sistem elektronske uprave u Srbiji na nivo na koji želimo, a istovremeno ostvarujući rezultate transformacija javne uprave u efikasan servis za građane, Vlada Srbije je odlučila i da pokrene program razmene znanja u oblasti digitalne transformacije “Srbija digitalizuje”“, rekao je Jovanović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i premijer Republike Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić.Izvor: Srna
Blog