Republika Srpska

Trebinje: Uspješna turistička godina, više od 100.000 noćenja

U protekloj godini u Trebinju je evidentirano 101.227 registrovanih noćenja, što predstavlja uvećanje za osam odsto u odnosu na 2018. godinu, čime je nastavljeno uvećanje obima turističkog prometa, podaci su gradske Turističke organizacije.

Prema svim parametrima, protekla godina ocijenjena je izuzetno uspješnom, saopšteno je iz Turističke organizacije.

Broj registrovanih noćenja domaćih turista iznosi 30.145 ili 30 odsto od ukupnog broja, a stranih gostiju 71.082 ili 70 odsto.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Srbije sa 15 odsto, zatim Turske 12 odsto, Francuske šest, Kine pet, Grčke četiri i Španije 3,5.

Ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u protekloj godini, prema prikupljenim podacima, iznosila je 12 odsto, dok je dužina prosječnog boravka bila 1,53 dana.

Trend uvećanja broja registrovanih ležajeva nastavljen je i tokom 2019, tako da Trebinje u ovu godinu ulazi sa više od 2.700 registrovanih smještajnih jedinica.

Gostima je na raspolaganju smještaj u 16 hotela, tri prenoćišta, kao i po dva motela, hostela i vile. Turisti se mogu odlučiti i za prenoćište u kampu ili Đačkom domu, te u više od 90 registrovanih smještajnih objekata u privatnom vlasništvu.

- Proporcionalno uvećanju broja registrovanih noćenja u 2019. godini došlo je i do uvećanja iznosa prikupljene boravišne takse, pa je Turistička organizacija grada Trebinja inkasirala 234.712 KM, što je za oko 55 odsto više nego za 2018 -navode iz ove organizacije.

Kao i prethodnih godina, Trebinje su lani u grupama i individualno posjećivali turisti iz svih dijelova svijeta, a prostorije Turističkog informativnog centra posjetila su 21.373 turista iz 74 zemlje, pri čemu su najveći broj zabilježili gosti iz Njemačke, Srbije, Rusije, Francuske i Švedske.

Tokom protekle godine, na graničnim prelazima u blizini Trebinja /Klobuk, Zupci i Ivanica/ broj evidentiranih ulazaka iznosio je 946.139 lica i veći je za oko šest odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je bilo 890.101 lice.

Turisti su najčešće obilazili bogato kulturno istorijsko nasljeđe iz različitih istorijskih perioda: manastire, crkve, spomenike, Stari grad, Muzej Hercegovine, Perovića /Arslanagića/ most, kao i vinske podrume, ali i restorane i konobe u čijoj su ponudi specijaliteti nacionalne kuhinje.

Veliki broj posjeta zabilježen je u sportsko-turističkom kompleku "Grad sunca", koji je i ove godine otvaranjem novih sadržaja različitih namjena znatno doprinio obogaćivanju i proširenju turističke ponude, te ukupnom povećanju broja posjeta i noćenja u Trebinju.

Turizam u Trebinju kontinuirano ide uzlaznom putanjom sa značajnim procentima uvećanja obima turističkog prometa, što ovaj grad čini brzorastućom turističkom destinacijom koja rezultatima u velikoj mjeri doprinosi uvećanju ukupnog turističkog prometa u Republici Srpskoj i BiH.

Iz gradske Turističke organizacije napominju da će i u tekućoj godini realizacijom niza projekata i različitih aktivnosti na promociji Trebinja kao zanimljive turstičke destinacije stvoriti preduslove za dodatno unapređenje i razvoj turizma kako bi se grad na Trebišnjici još bolje pozicionirao na globalnom turističkom tržištu i opravdao epitet prvog proglašenog turističkog mjesta u Republici Srpskoj.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Čega bi se najlakše odrekli usljed nedostatka novca?

Rezultati ankete
Blog