Svijet

"Jad Vašem" – mjesto koje čuva sjećanje na žrtve Holokausta

U Jerusalimu se održava Peti svjetski forum o Holokaustu. Organizaciji foruma značajno je doprinjeo memorijalni centar "Jad Vašem".

Kada je osnovan

Memorijalni centar "Jad Vašem" osnovan je 1953. na osnovu zakona izglasanog u izraelskoj skupštini, Knesetu.

Zbog čega je osnovan

Od samog osnivanja, "Jad Vašemu" je povjereno dokumentovanje istorije jevrejskog naroda za vrijeme Holokausta, uz očuvanje sjećanja i svjedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama putem arhiva, biblioteke, škole i muzeja.

Kako je dobio ime

Naziv "Jad Vašem" u bukvalnom prevodu znači spomenik i ime i potiče iz Knjige proroka Isaije, glava 56, stih 5: "Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim spomenik (mjesto) i ime (Jad Vašem)... koje se neće zatrti".

Međunarodna škola za obrazovanje o Holokaustu

Memorijalni centar je školu osnovao 1993. godine kako bi organizovala obrazovne programe i izrađivala edukativne materijale za raznoliku ciljnu populaciju i obrazovne ustanove u Izraelu i svijetu.

Gdje se nalazi "Jad Vašem"

Smješten na Har Hazikaronu, Brdu sjećanja u Jerusalimu, "Jad Vašem" predstavlja veliki kompleks sa stazama oivičenim drvoredima koje vode do muzeja, izložbenih prostora, arhiva, spomenika, skulptura i spomen-obilježja.

Svjetski forum o Holokaustu

Današnji Svjetski forum o Holokaustu koji se održava u Jerusalimu je peti po redu. Prvi je održan 2005. u Krakovu, a ovo je prvi put da se forum održava u Izraelu. 

Cilj foruma je očuvanje sjećanja na Holokaust. Značajan doprinos organizaciji foruma dao je i memorijalni centar "Jad Vašem".

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog