Svijet

Međunarodni sud pravde naredio Mijanmaru da zaštiti Rohindže od genocida

Međunarodni sud pravde u četvrtak je naredio Mijanmaru da preduzme hitne mjere kako bi zaštitio svoje stanovnike Rohindže od genocida, prenosi Rojters.

Tužba pokrenuta od strane Gambije u novembru prethodne godine pred najvišim tijelom Ujedinjenih Nacija zaduženog za rješavanje sporova između država optužuje Mijanmar za genocid počinjen prema Rohindžama i kršenje konvecije o genocidu iz 1948. godine.

Donesena odluka se odnosi samo na zahtjev Gambije za preduzimanje preliminarnih mjera, dok bi konačna sudska odluka mogla biti donesena tek kroz nekoliko godina. Odluka je donesena jednoglasno od strane 17 sudija, i navodi da se Rohindže suočavaju sa prijetnjom i da Mijanmar mora da djeluje i zaštiti ih.

Mijanmar na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde mora da preduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi radnje zabranjene iz konvencije o genocidu iz 1948. godine, i podnese izještaj kroz četiri mjeseca o preduzetim mjerama.

Više od 700 000 Rohindži pobjeglo je iz Mijanmara nakon nemira u toj zemlji 2017. godine, i utočište našlo u kampovima uz granicu sa Bangladešom. Istražioci UN-a zaključili su da je vojna akcija protiv Rohindži sadržavala genocidnu namjeru.

 

Frontal/A.K.

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog