Svijet

Najveća morska vjetroelektrana u Britaniji snabdijevaće oko milion domaćinstava

Najveća svjetska vjetroelektrana na moru koja obuhvata istočnu obalu Velike Britanije, značajan je projekat koji pokazuje jedan od načina borbe protiv klimatskih promjena.

Smještena 120 kilometara od engleske obale Jorkšira, proizvešće dovoljno energije za snabdijevanje milion britanskih domaćinstava čistom električnom energijom kada bude dovršena 2020. godine.

Projekt obuhvata područje veće od Maldiva ili Malte, a sastoji se od 174 vjetroturbine od sedam megavata, sa kulama koje su visoke gotovo 100 metara, prenosi Si-En-En.

Samo jedna rotacija jedne od turbina može napajati prosječni dom cijeli dan, izjavio je Stefan Honings, menadžer projekta u Orstedu (DOGEF), danska energetska kompanija koja je izgradila farmu.


Projekt će Veliku Britaniju približiti postizanju cilja ostvarenja trećine električne energije u zemlji iz vjetrova na moru do 2030. godine.

To je vrsta projekta koja može pomoći vladama u postizanju ciljeva zaštite okoline postavljenih na ovonedjeljnom samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim akcijama u Njuroku. Oko 77 zemalja koje su se na samitu obavezale smanjiti emisiju staklenih gasova do 2050. godine.

Obnovljiva energija biće presudna za postizanje tih klimatskih ciljeva.

Uprkos obvezama preuzetim u sklopu Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015., globalne emisije nastavile su rasti u 2018. godini, a globalna potražnja za energijom rasla je najbržim tempom u deceniji, navodi Međunarodna agencija za energiju. Upotreba ugljena u proizvodnji električne energije predstavljala je trećinu ukupne emisije CO2, navela je IEA.

Snaga vjetra je veliki dio rješenja. Prema IEA, proizvodnja električne energije iz vjetra porasla je za oko 12% u 2018. godini, zadržavajući svoju poziciju kao najveća obnovljiva tehnologija koja ne uključuje vodu.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog