Vijesti

Нова методологија ЕУ за западни Балкан:Обједињавање поглавља и санкције

Нова методологија приступања Европској унији, коју ће Европска комисија данас представити у Бриселу, доноси низ новина, поред осталог и обједињавање више преговарачких поглавља у такозване кластере, како би политички фокус земаља кандидата био усмјерен на кључне секторе, али и санкције у случају неспровођења потребних реформи и испуњавања услова.

Неопходно је побољшати приступни процес и учинити га ефективнијим, он мора да постане предвидивији, кредибилнији, заснован на објективним критеријумима и ригорозно на позитивним и негативним условљавањима, као и на реверзибилитету - истиче се у документу под насловом "Побољшати приступни процес - вјеродостојна европска перспектива за Западни Балкан", у који је Танјуг имао увид.

Обједињавање поглавља у кластере подразумијева то да би се она отварала као цјелина, а не појединачно, а идеја Евроспке комисије је да се унесе већа динамика у преговоре са кандидатима, уз поштовање постојећег оквира преговора и споразума са тим земљама.

То рјешење би, како се наводи у документу, могло већ сада да се примијени у преговорима са Србијом и Црном Гором.

Од кључног значаја је, како се истиче, да се изгради повјерење међу свим актерима и да се поспјеши приступни процес, који мора бити динамичнији и подложан чвршћем политичком управљању.

Кључни циљ ангажовања ЕУ на Западном Балкану је да земље припреми за испуњавање свега што је потребно за чланство, што укључује подршку демократији, владавини права и економске реформе, као и усаглашавање са основним европским вриједностима.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog