Vijesti

Istraživanje: U narednih pet godina BiH planira da napusti svaki treći stanovnik

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine sprovela istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o odlasku iz države.

U istraživanju je učestvovalo 1600 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).


Grafikon  1.

Najveći broj građana Bosne i Hercegovine (60,5%) doživio je da mu u poslednje tri godine u inostranstvo ode blizak član porodice ili blizak prijatelj. Svaki treći ispitanik (30,0%) nije doživio to iskustvo. 


Grafikon  2.

Rezultati istraživanja pokazuju da BiH ne planira da napusti 48,9% njenih stanovnika, dok 17,6% njih na ovo pitanje nije odgovorilo ili je kazalo da „ne zna“. U nardenih godinu dana ovu zemlju planira da napusti 12,3% njenih stanovnika, u naredne dvije godine 7,5% stanovnika, tri godine 7,0% stanovnika, dok u narednih pet godina to će učiniti 6,7% stanovnika. 

Sve ukupno u narednih pet godina BiH planira napustiti svaki treći stanovnik (33,5%).  

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog