Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Bakire Izetbegoviću, Banjaluka jeste srpska

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (02.03.2020)

Gospodine Izetbegoviću,

Prije neki dan Milorad Dodik vam je fino kazao da „ Banja Luka nije šeher i nikada neće biti šeher. Banja Luka je srpska i pripada Srbima. Ona više pripada Vučiću, više podržava Vučića nego što je ikad podržavala Bakira Izetbegovića i njegove sljedbenike.“

U pravu je Milorad Dodik, Bakire Izetbegoviću, jer prema popisu iz 2013. godine u Banjaluci živi 165 750 Srba, 5 104 Hrvata, 7681 Bošnjaka i 6508 ostalih.

Istina, da bi Banjaluka postala srpska moralo se  90-tih godina svojski zapeti da bi „nestalo“ 24 000 banjalučkih Hrvata, 20 000 Bošnjaka, poneka katolička crkva i sve džamije, o čemu rijetko možete pročitati u našim medijima, ali ima toga u spisima i presudama haških i drugih sudova.

Takođe, da bi Banjaluka postala srpska, bošnjački političari moraju od nje dignuti ruke, a  meni se čini da su digli i ruke i noge.

Mislim da ste poslednji put u Banjaluci bili 2016. godine kada je otvarana obnovljena džamija Ferhadija. Koliko ste se tada zadržali u Banjaluci, 6 sata, 8 sati, 12 sati ili ste možda prenoćili da bi porazgovarali sa Banjalučanima, Bošnjacima, Srbima, Hrvatima i ostalima?

Kako je moguće da ste češće u Istanbulu, nego u Banjaluci?

Pitam se koliko vam je iskreno stalo do bilo kojeg grada u Republici Srpskoj, pa i Banjaluci, gdje žive Bošnjaci ili Bosanci koji su odnedavno postali prioritet u novoj SDA platfromi?

Kada ste Bakire Izetbegoviću maksuz posjetili Prijedor, Bijeljinu, Doboj, Trebinje. Kad ste posjetili Ljubuški, Široki Brijeg ili Drvar, možda i tamo ima poneki Bošnjak?

Gugl kaže da ste zadnji put posjetili Prijedor 2017. godine i to dok ste bili na proputovanju po Unsko- Sanskom kantonu. Za Janju kaže da ste poslednji put bili 2011., a u Trebinje i Široki Brijeg niste ni zavirili. Ako laže Gugl, lažem i ja.

Sve je to Bosna i Hercegovina Bakire ili bi barem trebala biti.

Prema popisu iz 2013. godine u Trebinju živi 995 Bošnjaka, u Prijedoru 29 034, Bijeljini 13 090, Ljubuškom 707, Širokom Brijegu 6, Drvaru 11, sveukupno 43 843, a taj broj je danas vjerovatno još manji.  Znam gospodine Izetbegoviću da je tamo mali broj glasača SDA i da je to za vas gubljenje vremena, ali ako vam je stalo do Bosne i Hercegovine možda bi trebali svratiti i do njih, a porazgovarati sa svima.

Mogli bi Srebrenicu obići i neki drugi mjesec mimo jula.

Da li ste se ikada zapitali gospodine Izetbegoviću kako vaše izjave, intevjui ili politički potezi vaše stranke utiču na život običnog Bošnjaka u Republici Srpskoj? Ko i kako ih predstavlja u Narodnoj skupštini Republike Srpske? Šta bi sa onim savjetodavnim tijelom Ramiza Salkića? Da li mogu mirno spavati nakon vaših „izliva“ patriotizma u Sarajevu? Razmišljate li ikada kako dolaze do posla, od čega žive, treba li im kakva fabrika ili pogon i može li se kakva investicija dogovoriti sa Dodikom ili Čovićem?

Iskreno mislim da oni za vas i ne postoje, jer Bošnajci u Republici Srpskoj, moderno rečeno, nisu vaša ciljna grupa.

Zato Banjaluka i jeste srpska, jer ste Bošnjake u Republici Srpskoj zaboravili i prepustili da se sami snalaze kako znaju i umiju, jer baš kao Dodik i Čović, baš vas briga za svoj narod u drugom entitetu.

Da vas je briga drugačije bi se ponašali i vi i Čović i Dodik.

Žao mi je što vam ovo ja pišem, a ne neki Bošnjak ili Bosanac iz Republike Srpske

Maksuz selam

Srđan Puhalo

P.S. Mogli bi svratiti i do Bihaća, Cazina ili Kladuše, jesu tamo druge političke opcije na vlasti, ali i oni su u Bosni i Hercegovini.  

Prenošenje blogova Srđana Puhala nije dozvoljeno bez pismenog odobrenja redakcije. (02.03.2020)

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku portala Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog