Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Fotorobot Čelik insana

Vođa tima: Selam draga braćo, okupili smo se ovdje da razmotrimo prijedlog Glavnog odbora SDA i napravimo prvog bošnjačkog robota, koji će zamijeniti sve one Bošnjake koje smo rastjerali od kraja rata do danas. Napraviti robota nije problem, ali kako napraviti robota koji će biti slika i prilika prosječnog Bošnjaka je znatno teže. Sasvim je jasno da ovo nije posao samo za robotičare, programere, elektrotehničare, zato su danas sa nama i predstavnici Islamske zajednice, nekoliko akademija nauka, stranke SDA, novinar magazina STAV i naših nevladinih organizacija. Osnovno pitanje je kakvo treba izgledati taj robot?


Efendija: Što se nas tiče odgovor je jednostavan, nacija bošnjačka, jezik bosanski, vjera islamska, isto kao i za popis 2013. godine.


Novinar STAVA: Slažem se sa uvaženim efendijom, ali je sasvim jasno da to nije dovoljno. Šta danas znači danas biti Bošnjak? To mora biti precizo definisano u softveru. Recimo moramo da posjeduje svijest o tome da smo kao narod preživjeli 11 genocida. Takođe, on treba da ima mogućnost samostalnog učenja, a to znači da može da pravilno razumije poentu svakog teksta Mustafe Drnišlića.


Član Glavnog odbora SDA: Slažem se sa kolegom iz STAV-a i želio bih dodati da taj naš robot mora imati imati program za samouništenje ako prepozna bilo kakvo koketiranje sa lijevicom i liberalizmom. Ne smijemo dozvoliti da nam roboti liče na članove Naroda i pravde ili SBB, a oni sebe smatraju dobrim Bošnjacima.


Član jedne od akademije nauka: Kakav odnos taj robot treba da ima prema Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini?


Novinar STAVA: Ja mislim da je odgovor veoma jednostavan. Postoje pravoslavni i katolički Bosanci, a ako im se to ne sviđa onda su jednostavno ustaše i četnici, a zna se kako treba sa njima.


Vođa tima: Logično, obožavam binarni sistem.


Član jedne od akademije nauka: A šta ćemo sa Bosancima?


Novinar STAVA: Njih trpimo i preziremo, trebaju nam zbog građanske BiH.


Predstavnik NVO: Meni je sve ovo do sada prihvatljivo, ali moramo voditi računa o izdržljivosti materijala i baterije. Halid Genjac nameće kao najbolje rješenje, čovjek je neuništiv, samo ako pristane da ga ispitamo. Kada bi stvorili robota sa takvim performansama, dobili bi neuništivog Čelik insana. Eleon Mask mašta o takvoj bateriji.


Vođa tima: Koliko taj Čelik insan treba da bude pametan?


Efendija: Kao Fadil Novalić, ne treba pretjerivati sa vještačkom inteligencijom, šta ako se jednog trenutka otme kontroli ko Čampara ili Konaković.


Efendija: Elhamdululah


Član jedne od akademije nauka: A izgled, na koga da liči naš robot?


Novinar STAVA: Ja nemam dilemu, treba da izgleda kao Bakir, koji je sve ovo i inicirao.


Efendija: Potpuno razumijem kolegu iz STAV-a, ali ja mislim da je Bakir, jedan jedini i da ne smijemo da ga multipliciramo. Opet, nova i poboljšana verzija bi morala da se zove Seka, a zna se gdje je mjeto robotica u tradicionalnom društvu. Možda je bolje da uzmemo nekog mlađeg kao model. Neko ko je poznat, mlad, uspješan, muževan, elokventan, urban, konzervativan...


Član jedne od akademije nauka: Jala Brat ili Buba Koreli, njih vole i u Hrvatskoj i u Srbiji?


Efendija: Istina oni su baš takvi, ali nama treba i neko ko je agresivan, beskompromisan, gazija...


Član Glavnog odbora SDA: Znači Zahiragić nema alternativu.


Vođa tima: Poštovana gospodo, hvala nam na pomoći, a mi se bacamo na posao, Bosna čeka Harisa 2.0 SDA.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog