Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Braćo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, dajmo šansu i drugima

Neko je davno rekao kada čovjeku date čekić, svijet mu počinje da liči na eskser i nije mnogo pogriješio.

Mi u Bosni i Hercegovini smo najbolji primjer za to.

U Bosni i Hercegovini ne žive ljudi, već Srbi, Hrvati i Bošnjaci, samim tim sve što se desi u državi mora tako da se interpretira i nikako drugačije.

Prije petnaestak dana imali smo bombastičnu vijest da neko u Sarajevu buši gume na automobilima. Riječ je o pet automobile užičkih i novosadskih registarskih tablica. Naravno, odmah su krenuli komentari ispod vijesti i na društvenim mrežama i naravno dominirali su oni nacionalistički o mržnji “balija” prema Srbima, ali i objašnjavanja da je to sasvim uredu jer to su pripadnici naroda koji su Sarajlije četiri godine bombardovali i držali u okruženju.

Epilog čitave te ujdurme je bio prilično banalan, gume je bušila osoba koja je to činila i ranije i koja je zbog toga bila hospitalizovana i liječena u psihijatrijskoj bolnici. I sada je završila na psihijatriji.

Nekoliko dana kasnije desio se još jedan incident u Sarajevu gdje se održavao fudbalski turnir “Šampion Junior Kup" gdje je jedan od gostiju iz Beograda nožem povrijeđen u koškanju sa loklanim huliganima. Naravno, opet se objašnjavalo kroz etničku prizmu tj. mržnji Bošnjaka prema Srbima i traženju alibija za taj incident u 90-im.

Kao što vidite, povodom tog incidenta se oglasio i Kurta i Murta iz Republike Srpske, ali izgleda da su motivi ipak malo drugačiji.

 

Evo šta kažu organizatori turnira.

“Prema saznanjima do kojih smo kao organizatori došli, određena grupa huligana pokušala je otuđiti zastavu F.K. Zvezdara koja je bila istaknuta u dvorani gdje su nastupali dječaci iz pomenute škole fudbala pa je ista bila lako uočljiva velikom broju učesnika ali i ostalih gledalaca u dvorani. Kako je u posljednje vrijeme na tribinama među navijačima popularno paljenje oduzetih transparenata i zastava koje se u navijačkom svijetu smatraju kao osvojen trofej i poniženje prema suparničkim navijačkim skupinama, tako je grupa huligana pomislila da se radi o zastavi FK Crvena zvezda. Naime, zastava FK Zvezdara ih je zbog sličnog naziva kluba, boja ali i ćiriličnog pisma očito podsjetila na zastave beogradskog kluba sa Marakane.”

Izgleda da je funkcionalna nepismenost uzrok incidenta, da su navijači više vježbali ćirilicu, znali bi da pročitaju naziv kluba iz Beograda. S druge strane teško je povjerovati da “pristojan” sarajevski fudbalski huligan ne može da razlikuje zastavu i grb Crvene Zvezde od znamenja FK Zvezdara.
Šta hoću da kažem.

Ima života i mimo nacionalnog i ponekad se trebamo suzdržati od preranog donošenja zaključaka i komentarisanja i pustiti policiju da razjasni šta se desilo. U Bosni i Hercegovini ne žive samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci, žive i muškarci i žene, mladi, srednjovječni i stari, ljevaci i dešnjaci, stanovnici sela i grada, zaposleni i nezaposleni, zdravi i bolesni, heteroseksulaci i LGBT, narcisi i psihopate, narkomani, alkoholičari, vegetarijanci, Krajišnici, Hercegovci, Fočaci....
Dajmo i njima šansu da naprave neko sranje u društvu, ne mora za sve biti kriv nacionalizam.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog