Društvo

U oktobru stiže "Sloboda narodu"

„Slobodni dolaze u oktobru!“, najavljeno je na konferenciji za medije u Sarajevu povodom predstavljanja festivala pod nazivom „Sloboda narodu“, zakazanog za oktobar 2020. godine. Organizator Festivala je udruženje građana Pro Educa, a glavni pokrovitelj je Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH.

Festival će okupiti najpoznatije ljude iz čitavog regiona – borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda. Planirano je da Festival traje sedam dana, a osmišljen je tako da ponudi mnogo zanimljivih sadržaja - panel diskusija, radionica i predavanja, uz učešće predstavnika medija, domaćih i stranih organizacija, studanata, ali i svih zainteresovanih građana.

„Tradicionalno festivali nude puno sadržaja a mi planiramo da publici ponudimo zanimljive i raznovrsne sadržaje - panel diskusije, predavanja, izložbe, koncerte i druge aktivnosti a sve s ciljem da na jednom mjestu okupimo čuvare vatre, promotere slobode mišljenja i borce za slobodu izražavanja iz regiona ali i šire. Na Festivalu očekujemo učešće brojnih intelektualaca iz zemlje i regiona među kojima su i Slobodan Georgijev, Miodrag Majić, Muharem Bazdulj, Viktor Ivančić, Čedomir Antić, Dejan Jović, Ante Tomić, Marko Somborac, Dinko Gruhonjić, Srdjan Dragojević, Ivica Đikić, Dragan Bursać, Nenad Marjanović- Fric, Zilka Spahić, Senad Avdić, Lejla Bičakčić, Husnija Kamberović a ovo su samo neka, do sada potvrđena imena i učesnici“, rekao je Srđan Puhalo, programski direktor Festivala.


Festival ”Sloboda narodu” prvo je regionalno okupljanje ove vrste, kojim organizator – udruženje građana Pro Educa, cilja na odbranu i podršku slobodi govora, da glasno zagovara obavezu da javni prostor treba da služi za slobodno izražavanje mišljenja i stavova, uz poštovanje svih različitosti  društva, a prije svega –poštovanje ljudskih prava. 

Festival „Sloboda narodu“ realizuje se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa. Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH naglasio je neophodnost da se aktuelizuje tema slobode govora, slobode izražavanja mišljenja i slobode medija, te neophodnost poštovanja ljudskih prava u BiH i razgovor o ovoj temi u javnosti.


„Na moje veliko zadovoljstvo, projekt „Free Mind“ u okviru kojeg je i festival "Sloboda narodu" financira ambasada kraljevine Nizozemske u BiH, putem našeg MATRA programa. MATRA nam omogućuje da podržavamo projekte koji doprinose transformaciji društva, dodjelom potrebnih sredstava lokalnim nevladinim organizacijama za provedbu projekata koji stvaraju promjene, transformaciju društva. Sloboda govora i sloboda medija dio su samog temelja na kojem je izgrađena Europska unija; oni su ujedno i ključni politički pokazatelji u procesu pridruživanja EU. Nizozemska pridaje veliku vrijednost zaštiti ljudskih prava kod kuće, ali i u inozemstvu. Nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje ljudskog otpora nepravdi i represiji. Zalažemo se za jačanje medijskog krajolika u zemljama u kojima ne postoji medijski pluralizam. Pozivamo vlade da snose svoje odgovornosti za omogućavanje kritičkog novinarstva, uključujući i on-line. Festival "Sloboda narodu" tačno se odnosi na taj aktualni društveni problem - slobodu govora, neovisne medije i poboljšanje zaštite novinara. Projekat će se pozabaviti tim gorućim problemom, raspravom, ispitivanjem i analizom važnih tema poput slobode medija, prava manjina, fašizma i suočavanja s prošlošću, dijalogom, umjetnošću, prijenosom i razmjenom znanja, iskustva i stručnosti“, rekao je ambasador Kraljevine Nizozemske, NJ.E. gospodin Reinout Vos.


Tokom Festivala dodijeliće se Nagrada za životni doprinos koja predstavlja priznanje za dugogodišnji rad na polju širenja slobode govora.

„Uloga intelektualaca, kulturnih radnika, umjetnika, novinara, medija, medijskih radnika, blogera i svih drugih pojedinaca koji istupaju javnom rječju nose važnu ulogu kritičke institucije za demokratiju pa se njihovo djelovanje i rad često nalazi pred različitim izazovima - političkom kontrolom, ograničavanjem slobode govora, ekonomskom zavisnošću i drugim poteškoćama“, naveli su organizatori.

Organizatori su naglasili da će u narednom periodu objavljivati detaljne informacije o Festivalu i programu putem sajta i društvenih mreža pod nazivom „Sloboda narodu“.

Web stranica: www.slobodanarodu.ba

Facebook page: www.facebook.com/SlobodaNarodu2020

Twitter nalog: twitter.com/narodu_sloboda

YouTube kanal: www.youtube.com/channel/

Instagram nalog: www.instagram.com/sloboda_narodu_2020/

 

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog