Region

Rojters: Po procurjelim američkim tajnim dokumentima Srbija ipak šalje oružje Ukrajini

Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila uvesti sankcije Rusiji, pristala je na isporuku oružje Ukrajini - ili ga je već i poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona koji je procurio u javnost.

Dokument, na koji se poziva agencija Reuters, je sažetak odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i „smrtonosnu pomoć" ili oružje. To je jedan od mnoštva povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih sedmica. Radi se o možda najozbiljnijem odavanju tajni SAD-a u posljednje vrijeme.

Smrtonosna pomoć, na engleskom lethal aid (vojna pomoć sa ciljem ubijanja ljudi), podrazumijeva oružje, municiju, vojna vozila i slično koji se šalju iz jedne države u drugu u vremenima predstojećeg ili tekućeg sukoba.

Grafikon: Srbija ima volju i sposobnost

Pod nazivom „Evropa - Odgovor na sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi „procijenjene pozicije" 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahtjeve za vojnom pomoći.

Grafikon pokazuje da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati smrtonosnu pomoć ili ju je već isporučila.

Takođe se kaže da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbijedi oružje Ukrajini.

Dokument nosi oznaku "tajno" - NOFORN (top secret), čime se zabranjuje njegova distribucija stranim obavještajnim službama i vojskama. Datirana je 2. marta i ima pečat kancelarije Združenog načelnika štabova. Joint Chiefs of Staff.

Srpski tenk T-72B3Srpski tenk T-72B3

Foto: Sergei Fadeichev/TASS/Imago Images


Bez potvrde i komentara

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri autentičnost tog dokumenta.

Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu za sada odgovorili na zahtjev za komentar.

Pentagon takođe nije odgovorio na pitanja Rojtersa o dokumentu koji se odnosi na Srbiju i ranije je odbio da komentariše bilo koji od dokumenata koji su procurili.

Vučićeva dvoličnost prema Moskvi ili ogroman pritisak Vašingtona

Presjednik Aleksandar Vučić i vlada Srbije zastupaju poziciju neutralnosti zemlje u ratu u Ukrajini, uprkos dubokim istorijskim, ekonomskim i kulturnim vezama ove zemlje sa Rusijom.

„Ako je ovaj dokument autentičan, onda pokazuje - ili Vučićevu dvoličnost prema Rusiji ili da je on pod ogromnim pritiskom Vašingtona da isporuči oružje Ukrajini", rekao je Januš Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Džejmstaun fondacije.



Srpski helikopter Soko SA-342L GAMA

Foto: Anton Balakchiev/StockTrek Images/Imago Images

Austrija i Malta jedine ne mogu i neće


Ministarstvo pravde SAD istražuje curenje tajnih dokumenta, dok Pentagon procjenjuje štetu nanijetu nacionalnoj bezbjednosti.

Tabela Pentagona je podijelila odgovore na ukrajinske zahtjeve za pomoć u četiri kategorije: zemlje koje su se obavezale da će obezbijediti obuku i smrtonosnu pomoć; zemlje koje su već obezbijedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje; zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom „da obezbijede buduću smrtonosnu pomoć".

Austrija i Malta su bile jedine dvije zemlje sa „Ne" u sve četiri kategorije.

Priča oko Krušika

Objavljivanje grafikona dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je u dokumentima, postavljenim na proruskom kanalu na Telegramu, navodno prikazana isporuka raketa zemlja-zemlja od 122 mm srpskog proizvođača oružja Krušik za Kijev u novembru. Dokumenti su uključivali otrpavni list i sertifikat krajnjeg korisnika - ukrajinske vlade.

Moskva je u martu saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje navodnih isporuka, citira državna novinska agencija TASS portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.
Srpsko oružje malog kalibra na sajmu u Francuskoj, 2018.Srpsko oružje malog kalibra na sajmu u Francuskoj, 2018.


Srpsko oružje malog kalibra na sajmu u Francuskoj, 2018.

Foto: Gerard Julien/AFP/Getty Images

Proizvođač oružja Krušik iz Valjeva demantovao je da je Ukrajini poslao rakete ili drugo oružje. Vučić je te navode nazvao „notornom laži". „Nismo izvezli nikakvo oružje ili municiju u Rusiju ili Ukrajinu", rekao je on tokom posjete Kataru 5. marta.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost dokumentacije pošiljke objavljene na Telegramu.

Od početka rata u februaru prošle godine, Vučić je pokušavao da izbalansira bliske veze sa Moskvom sa svojim ciljem pridruživanja Evropskoj uniji. Ali, Srbija je jedina zemlja među 44 zemlje u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, piše Rojters.

D.R. (Rojters)

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog