Vijesti

Mlada umjetnica Jelena ne da bolesti da je savlada

Jelenu Orašanin, uspješnu slikarku, teška bolest nije slomila. Multiple skleroza ju je prikovala je invalidska kolica. Za terapije u Zagrebu potrebno 10.000 evra.

Borim se snagom svog tijela i duha da pobjedim ovu bolest, opet stanem na svoje noge – ponovo doživim ljepotu koraka – kaže za „Novosti“ Jelena Orašanin (31) talentovana akademska slikarka, koja od 2001. godine boluje od teške autoimune bolesti – multiple skleroze, a u posljednje dvije godine ne može da se kreće bez invalidskih kolica.

Jelena, bez obzira na ove velike teškoće, ne skida osmjeh sa svog nježnog lica, ne odriče se kista i boje… stvaranja, umjetnosti. Ova hrabra djevojka radi povremeno kao komercijalista za jednu firmu kako bi obezbijedila sebi novac za život, skupe terapije i liječenje.

- Teško da slikar u Srpskoj danas može da živi od prodaje svojih radova zbog čega sam počela da radim i kao komercijalista za jednu firmu. Zbog lošijeg zdravstvenog stanja radim od kuće, pomoću računara i internet-konekcije – priča nam Jelena.

Mlada slikarka je oboljela od multiple skleroze u 19. godini, kada je i upisala Likovnu akademiju u Banjaluci, ali to je nije spriječilo da uspješno završi studije i bavi se slikarstvom. Imala je nekoliko izložbi svojih radova i nešto novca za liječenje prikupila je i na taj način. Dosad se liječila na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Jednu operaciju je imala i u Sloveniji.

POMOZIMO JELENI
Svikoji žele da pomognu Jeleni da ode na preko potrebne terapije u Zagreb mogu novac da uplate na na račun u Razvojnoj banci 562-012-80946175-09 na ime Jelena Orašanin.

Žiro račun za devizne uplate za Jelenu Orašanin, akademsku slikarku 160-5200100218485-94 banka Inteza.

- Do prije dvije godine ova liječenja i terapije su koliko-toliko pomagale da budem pokretna, ali onda se situacija pogoršala. Ljekari vjeruju da bi mi terapije pčelinjim ujedima i u hiperbaričnoj komori na privatnoj klinici u Zagrebu, kod neurologa Maje Roje Novak mogle mnogo pomoći. Terapija traje mjesec dana, ali trebalo bi da krenem na njih što prije – kaže Jelena i dodaje da za ove terapije i smještaj u Zagrebu treba oko 10.000 evra.

- Ja nisam u mogućnosti da za kratko vrijeme zaradim toliko novca, a moji roditelji isto nemaju dovoljno, pa mi je pomoć potrebna – kaže Jelena, koja je sa roditeljima tokom rata u BiH napustila rodno Sarajevo i doselila u Sokolac.

Ističe da ne može da prestane da slika i da i sada, bez obzira na to što je u invalidskim kolicima, radi na slikama koje su inspirisane pričama iz Svetog pisma.

- Kada ne bi slikala ne bi znala šta je moja svrha! Želim da stvaram djela, da na platnu pričam svoje priče. Radim i restauracije ikona i volim ikone. Voljela sam da se igram sa bojama i kistom od ranog djetinjstva, a u srednjoj školi sam odlučila da se profesionalno bavim slikarstvom i usavršavam se u tome! Roditelji su isto prepoznali moj talenat i podržali me – kaže Jelena.

Velika podrška u borbi protiv bolesti su joj njena porodica, dečko i njeni prijatelji:

- Oni vjeruju u mene i ja vjerujem u njih! Uvijek su tu za mene! Unutrašnji mir je jako bitan i kada se nalazite u teškoj situaciji bitno je da ga sačuvate. Taj mir je pokretač i snaga.

(Novosti/Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog