Banjalučka razglednica

Banjalučka razglednica - Pozdravlja te Dijak Vlado što rakiju pije rado

Nakon što je u pošti utvrđeno da se „u kiosku kupuju cigarete, a ne razglednice”, iz Njemačke mi je stigla jedna banjalučka razglednica.

piše: Mišo Vidović

Poslao je, istina elektronskom poštom, banjalučki slikar Fikret Smajić, i priložio  nekoliko riječi:

Ova razglednica upućena je iz Banja Luke 6.maja 1916. godine, što se vidi iz teksta na poleđini. Na poleđini je i markica sa likom Franje Josipa, i žig pošte iz Banja Luke. Možda je urađena  15 godina ranije, ali svakako je stara oko sto godina

Gospodin Smajić ovom prilikom podsjeća da se na specijalizovanim internet-portalima i stranicama mogu nabaviti stare razglednice  Banja Luke. Tragom ove informacije, i uvidom u sadržaje pojedinih stranica, cijene se “kreću” od deset, dvadeset, pa i do nekoliko stotina eura.

Iako se može pretpostaviti da se radi o aukciji razglednica iz privatnih zbirki, solidan je broj kolekcionara, bez obzira na količinu novca koji mogu dobiti za svoje “eksponate” i ne pomišljalju na prodaju: Vrijedan i značajan dokument, za  neke od njih su  i emotivno vezani, a podsjećaju na mnoga zdanja, objekte, ulice, pa i ljude koji više nema.

Vjerovatno vođen ovakvim motivima i razlozima, banjalučki fotograf i fotoreporter Slobodan Rašić-Bobara, godinama je fotografisao, ali skupljao banjalučke razglednice. Rašić, koji bogato znanje i iskustvo prenosi učenicima jedne banjalučke srednje škole, u julu 2009. godine u sklopu manifestacije "Vezeni most", predstavio je Banjalučanina dio svoje kolekcije.

Prigodnu izložbu Banjalučani su mogli pogledati ispred  ispred rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, po čijim stihovima ova manifestacija nosi naziv.

A napiše li i pošalje li danas neko razglednicu "Pozdrav iz Banja Luke"?
U vrijeme kada smo, neko u manjoj, a neko u većoj mjeri, postali ovisnici  o inetrnetu,  društvenim mrežama, sms-porukama, običaj pisanja razglednica  polako, ali sigurno izumire. Ko bi sada mogao “natjerati” nekoga od sadašnjih generacija da sjedne i napiše jednu razglednicu, kada im prsti “brzinom svjetlosti”  hitaju po tastaturi računara ili mobilnog telefona, dok njihove poruke, pozdravi stižu na najudaljenija odredišta svega nekoliko sekundi  nakon što pritisnu tipku “pošalji”.

Vlado Dijak, pjesnik (za mlađe generacije poznat kao autor pjesme “Selma” koju je izvodilo “Bijelo dugme”-op.aut),  humorista, satiričar i novinar, gimnaziju je pohađao u Banja Luci, a dio  novinarske karijere  ostvario u “Banjalučkim novinama”, imao je originalan način  pisanja razglednica.

I danas stariji Banjalučani pričaju  da se Dijak na dopisnicama, ali i razglednicama potpisivao stihovima:”Pozdravlja te Dijak Vlado, što rakiju pije rado”.

 

Povezani tekstovi:

Banjalučka razglednica - Pozdrav iz Banja Luke



 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog