Republika Srpska

Gornja Drina - RWE Innogy raskinuo Ugovor 28 dana prije nego što je Vlada RS saopštila; Razlozi povjerljivi

Vlada Republike Srpske je 31. maja saopštila da je na sjednici održanoj 16 dana ranije donijela odluku o raskidu Ugovora o strateškom partnerstvu sa njemačkim RWE Innogy GmbH u projektu poznatom kao „Gornja Drina“. RWE Innogy je još 3. maja objavio da je rok za ovo strateško partnerstvo istekao. Oni navode da su se ugovorne strane složile da "razlozi za neispunjavanje predviđenih uslova ostanu povjerljivi".

U saopštenju 11. sjednice Vlade RS koja je održana 15. maja koje je objavljeno na njihovoj internet stranici nije navedena odluka o raskidu strateškog partnerstva sa RWE Innogy GmbH u poslu vrijednom 460 miliona KM.

To su tek učinili sa 11 radnih dana zakašnjenja.

Pismeno obraćanje javnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva vremenski se podudara sa objavom informacije da „Partija demokratskog progresa raspolaže saznanjima da je propao projekat `Gornja Drina` između njemačke kompanije RWE i Vlade Republike Srpske“.

Ove tvrdnje iznio je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Aleksandar Golijanin navodeći da vjeruje da će ministarstvo vrlo brzo saopštiti da je posao propao.

„Ovaj projekat je propao jer nije kvalitetno pripremljen i vjerujem da će vrlo brzo i resorno ministarstvo saopštiti da nema ništa od tog ugovora“, izjavio  je Glijanin, a prenosi agencija SRNA juče u 13:47 časova.

Deset minuta  kasnije na adrese medija stiglo je saopštenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Dok informacije o „Gornjoj Drini“, projektu koji je resorni ministar Željko Kovačević opisivao kao „veliki investicioni zahvat za RS kojim će se poboljšati ekonomska i socijalna situacija u Srpskoj“ domaća javnost prima kao posljedicu političke borbe, na internet stranici njemačkog RWE Innogy GmbH je 3. maja objavljeno da je istekao rok za strateško partnerstvo sa Republikom Srpskom.

Istekao rok - Povjerljivi razlozi

Vijest sa www.rwe.com u nastavku prenosimo u cjelini:

Istekao rok za strateško partnerstvo sa Republikom Srpskom

2011. godine Republika Srpska (autonomni entitet u Bosni i Herceegovini) raspisala je javni poziv za strateško partnerstvo za zajednički razvoj četiri hidro-elektrane u toku Gornje Drine.

RWE Innogy je učestvovao u ovom javnom pozivu i potpisao Ugovor o strateškom partnerstvu 26. septembra 2012. godine. Potpisnici Ugovora su RWE Innogy, Republika Srpska i javno preduzeće ERS (Elektroprivreda RS). Ugovor o strateškom partnerstvu je podrazumijevao ispunjenje prethodno određenih uslova.

Rok za ispunjavanje prethodno predviđenih uslova istekao je 24. aprila 2013. godine. RWE Innogy žali zbog ovoga.

Ugovorne strane su se složile da razlozi za neispunjavanje predviđenih uslova ostanu povejrljivi.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog