Vijesti

Akcija „Uselimo kulturu na Univerzitet“

Studenti Akademije umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci kroz akciju „Uselimo kulturu na Univerzitet“ nastoje da izraze svoje nezadovoljstvo statusom koji kultura generalno ima na Univerzitetu, a svoje ciljeve artikulišu kroz deset pitanja upućenih kako ističu svim sadašnjim i budućim studentima, rukovodstvu Univerziteta u Banjoj Luci, rukovodstvu Ministarstva prosvjete i kulture, rukovodstvu Narodne skupštine RS i rukovodstvu Vlade RS.

autor: Frontal

Istakli su da drugu fazu studentske akcije „Uselimo kulturu na Univerzitet“ održavaju u periodu od 14.10. do 18.10.2013. godine na lokacijama Univerzitetski Kampusa, platoa ispred Pravnog fakulteta i ispred prvog paviljona Studentskog centra. Vrijeme održavanja akcije je od 09:00 – 16:00.

Podršku studentima Akademije pružila je i Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci.

Kako navode "Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) daje jasnu i direktnu podršku studentima Akademije umjetnosti u njihovoj borbi da ostvare svoja prava, te da, kao što priliči, dobiju Studentski kulturni centar. Tako bi im se konačno omogućilo da svoj kreativni rad pokažu svim studentima Univerziteta u Banjoj Luci."

Iz SOBL-a ističu da kao jedan od inicijatora  odluke Vlade RS da se JU Studentski centar „Nikola Tesla“ pretvori u JU Studentski grad „Nikola Tesla“ na ovaj način još jednom želi da apeluje na resornog ministra da riješi nastali problem i ubrza donošenje rješenja u skladu sa pomenutom odlukom  Vlade.

"U okviru JU Studentski grad trebao bi da se razvije Studentski kulturni centar kao što je propisano Zakonom o studentskom standardu RS.
 Podjsećamo da je na studentskim protestima u junu mjesecu, između ostalih,  poslat zahtjev da se ubrza primjena ove odluke Vlade, ali  Ministarstvo kao što vidimo ništa nije uradilo po ovom pitanju", kaže Siniša Kilabarda, predsjednik SOBL-a.

Ovu akciju podržala je i Studentska organizacija Filološkog fakulteta koja navodi da su svjesni i da je primjetno da se studenti danas susreću sa manjkom kreativnog kulturnog sadržaja, koji bi trebao da bude nosilac i glavno obilježje akademskog života.

"Tome svakako doprinosi i ugroženost jezika koja se projektuje na sredstvima javnog informisanja, ali i nemar najodgovornijih struktura Republike Srpske. Tako smo svjedoci i propusta samog ministra prosvjete i kulture RS, koji je pokazao elementarno nepoznavanje djela nekih od najznačajnijih stvaralaca srpske književnosti, kao što su Aleksa Šantić i Ivo Andrić. Stoga mislimo da bi značajan doprinos promjeni ovakvog stanja svijesti o kulturi dala institucija kao što je Studentski kulturni centar, koji u Beogradu postoji od davne 1971. godine i predstavlja stub kulturnog života omladine. Da bismo svoje studiranje podigli na viši nivo, od krucijalne važnosti je pružanje prilike mladim umjetnicima da se predstave kroz SKC", ističe Slobodan Marković, predsjednik SO Filološkog fakulteta.

U ime studenata Akademije pitanja su proslijedili Mila Panić, Maja Vujanović i Dragana Đedović.

Pitanja koja nezadovoljni studenti Akademije upućuju:

             Zašto Banjalučki Univerzitet poslije 38 godina postojanja nema „Studentski Kulturni Centar“?

             Zašto Akademija umjetnosti poslije 15 godina postojanja nema „Scenu Akademije umjetnosti“?

             Zašto se zapostavlja kultura na Univerzitetu?

             Kako afirmisati studentsku kreativnu energiju?

             Zašto ne postoji kulturna strategija na Univerzitetu i u cijeloj RS?

             Zašto je kultura u RS u službi politike, a ne obratno: politika u službi kulture?

             Zašto se uselio primitivizam na Univerzitete i u cijelu RS?

             Zašto se minimizira kreativni duh na Univerzitetu?

             Ko će  odgovarati za „kulturni invaliditet“  studenata Univerziteta i njihovih pedagoga?

Kako pobijediti zloćudnu degradaciju kulture koja se imenuje u tri tačke:

* Iseljavanje kulture sa Univerziteta;

* Negativan umjetničko-naučni imidž Univerziteta;

* Poništavanje kreativnog duha koji je jezgro naše budućnosti-našeg kulturnog  identitet.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog