Vijesti

Promjene u upisnoj politici za srednje škole

U pripremi upisne politike za srednje škole predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture razgovarali su sa direktorima srednjih škola i predstavnicima lokalne zajednice o potrebama tih sredina za obrazovanjem određenih zanimanja.

autor: Frontal

Prema anketama, učenici devetog razreda osnovne škole se najviše opredjeljuju za gimnazijsko obrazovanje, te zanimanja u okviru struka: zdravstvo, ekonomija, pravo i trgovina i elektrotehnika. Kad je riječ o iskazivanju interesa za zanate, dječaci se najviše interesuju za trogodišnja zanimanja u okviru struka mašinstvo i obrada metala i elektrotehnika, dok se djevojčice najviše interesuju za zanimanje frizera, trgovaca i poslovni sekretar.

“Konačan plan upisa u srednje škole donijeće Republička komisija za upis u srednje škole 15. aprila ove godine, uzimajući u obzir iznesene prijedloge na pomenutim sastancima, analizu stanja nezaposlenih na evidencijama Zavoda za zapošljavanje i iskazane potrebe privrede”, istakla je Mira Grbić, načelnik Odjeljenja za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Ministarstvo je donijelo određene promjene u upisnoj politici za srednje škole s ciljem usaglašavanja zanimanja sa tehnološkim razvojem i zahtjevima tržišta rada. 

Prema planu zanimanje mašinski tehničar u okviru struke mašinstvo i obrada metala biće zamijenjeno zanimanjem mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i mašinski tehničar za motore i motorna vozila, u četvrtom stepenu složenosti.

Takođe, u ovoj struci trebalo bi da se razvije i program za zanimanje mehaničar grejne i rashladne tehnike u trećem stepenu.

U okviru struke elektrotehnika biće razvijen program za zanimanje tehničar mehatronike, u četvrtom stepenu.

Grbićeva navodi da je u okviru struke ugostiteljstvo i turizam, razdvojeno zanimanje ugostiteljsko-kulinarski tehničar na dva zanimanja: ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar, zbog lakše prohodnosti ovih kvalifikacija na tržištu rada. U planu je i da se u narednom periodu uradi analiza svih zanimanja u okviru struke geologija, rudarstvo i metali sa aspekta usklađenosti programa sa potrebama tržišta rada i strateškim ciljevima razvoja Republike Srpske.

U Ministarstvu ističu da je posebno značajno da će u školskoj 2014/15. godini biti uvedeno dvojezično odjeljenje u Gimnaziji „Filip Višnjić“ u Bijeljini na francuskom jeziku. Ovo je prvo dvojezično odjeljenje u Srpskoj.

Biće takođe osnovano jedno odjeljenje prirodno-matematičkog smjera u Foči koje treba da okupi učenike zainteresovane za matematiku i fiziku iz sarajevsko-romanijske i hercegovačke regije a bliska saradnja će se uspostaviti sa Matematičkom gimnazijom u Beogradu da se obezbijedi transfer znanja, iskustava i primjera dobre prakse.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog