Vijesti

Očekuje se dalji porast vodostaja rijeka

BANJALUKA - U Republici Srpskoj očekuje se dalji porast vodostaja rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne, pa bi u narednih sedam dana oni mogli da dostignu nivo vanredne odbrane od poplava, kaže pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mihajlo Stevanović.

izvor: Tanjug/Srna

Meteorolozi najavljuju da se period nestabilnog vremena nastavlja, a najviše padavina se očekuje u subotu i u ponedjeljak.

Poplave, koje su već zahvatile pojedine dijelove Srpske ne jenjavaju, a najkritičnije je juče bilo u Prijedoru, gdje je poplavljeno oko stotinu domaćinstava i proglašen prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava, pošto se izlila Sana.

Poplavljeno područje u prigradskom naselju Tukovi obišao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je istakao da će, ako bude potrebe, biti dostavljeni voda i lijekovi ugroženim domaćinstvima a za slučaj bolesti organizovaće prevoz.

Dramatično je bilo i u Srpcu, gdje je Vrbas poplavio oko 200 hektara plodnih oranica, a 15 domaćinstava je odsečeno.

Vodena bujica zadala je muke i mještanima banjalučkih naselja Karanovac i Srpski Milanovac, gdje je potopljen most, pa su neka domaćinstva ostala poplavljena i odsečena.

Nabujale potkozarske rijeke izazvale su ogromnu štetu na području Gradiške, a, iako se voda povlači, situacija u toj opštini i dalje je alarmantna. Potopljene su brojne parcele pod usjevima, poplavljeno desetine kuća u više sela, putevi su oštećeni, a voda je odnijela dva mosta i ribnjak u podgradačkom Šoru.

Pliva se izlila iz korita i u opštinama Šipovo i Jezero poplavila stotine hektara oranica i livada. Stanje je izuzetno teško u nekoliko sela tog područja, vodostaj Plive je u stalnom porastu i preti opasnost da voda potopi pedesetak kuća.

U centru Jezera, izlila se riječica Jošavka, poplavila desetak kuća i ugrozila ambulantu.

Rijeka Ukrina na području opštine Derventa nanijela je za sada štetu na poljoprivrednim usjevima, a oštećen je i prilazni put mostu na toj rijeci, piše "Glas Srpske".


Vodostaj Sane u padu

Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 432 centimetra u odnosu na sinošnjih 455, ali je i dalje 12 centimetara iznad kritične tačke, rečeno je Srni u Hidrometeorološkoj stanici Prijedor.

Iz Odsjeka Civilne zaštite rečeno je da se očekuje i dalje opadanje nivoa vodotoka. 

Putna komunikacija Prijedor - Bišćani i dalje je u prekidu i saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac. 

Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice nisu ugrozili stambene objekte i putne komunikacije. 

U Prijedoru je juče proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita, poplavila sedam i zaplavila više od stotinu domaćinstava u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog