Vijesti

Savski nasip u Brčkom: Nada i strah u jednom (Foto)

Sela Vučilovac i Krepšić najveći su stradalnici majskih poplava u Distriktu Brčko. Kada se nasip uz rijeku Savu probio na više mjesta voda je dostizala visine krovova na kućama, a gotovo cjelokupno stanovništvo je evakuisano.

Nasip uz rijeku podijeljen je između nadležnosti vlasti u Brčkom i Federaciji BiH. U našem obilasku  svjedočili smo sanaciji mjesta koja su bila probijena vodom. Manje rupe su začepljene vrećama sa pijeskom, dok se zemljanim materijalom ponovo podigao odnešeni dio. 

Svugdje unaokolo vidiljivi su tragovi vode, po njivama, voćnjacima, dok dio stanovništva i dalje je smješten u kolektivnom smještaju u fiskulturnoj sali „Gimnazije“ u centru grada.

Kada su poplave bile u svome jeku ovdje je bilo i oko 100 porodica, broj je vremenom smanjen, dok trajno rješenje smještaja još nije definisano niti ponuđeno.

Kuće i većina objekata po selima i dalje su prazni. Velike obradive površine puste.

Botić Jelka ima 81 godinu. Iz svoje vikendice u selu Gorice otišla je 14. maja i otada seli se od vrata do vrata, da bi došla i u alternativni smještaj. Kaže da ništa ne zna, da joj niko nije rekao kuda će i kako dalje, da tu sjedi sa drugima i čeka.

Sa njom baka Pilić Anđa iz sela Novo naselje. Priča kako se desilo, suze joj krenu na oči.

„Udari voda. Sve mislimo neće. Kad je došla Sava gore niz Vučilovac. A ja živim sama, ćerka me obiđe. Sada nam kažu da će nam praviti kuće, al ništa ne znamo. Ovo je peta kuća da sam izašla od kako sam se udala.“

Hvali se kako je već davala izjave medijima, pa kaže da nju ništa nije sramota reći. 

Pored njih dvije u smještaju, iza sale na travi u dvorištu nekoliko stanovnika naselja Krepšić. Ne vole medije, niti da izjave daju. Gledaju nas sa nepovjerenjem pa poručuju da na nikakve privremene smještaje ne pristaju. Traže, makar i po cijenu da ih sve uhapse, da im se trajno riješi stambeno pitanje.

„Tražimo placeve i da da nam se ponudi gradnja. Mi ovako ne znamo na čemu smo, a izašli smo 14og maja“, u jedan glas ističu.

„Izgubili smo sve što smo imali. Svi smo u jednom i svi iz istog naselja. Koliko košta da se osuše zidovi, koliko to troši struje, a i tada ničemu ne služe. Znači samo trajno rješenje je ono na koje pristajemo“.

Na fotografisanje ipak ne pristaju.

Ljeto, koje je zaboravilo ove godine naše krajeve, stanovnicima brčanskih sela ostaće trajno u pamćenju. Hoće li im i budući smještaj biti takav, ostaje im da se nadaju. A kiše i dalje padaju i rugaju se s neba. Možda ne onako kao u maju, ali dovoljno da ponovo zasiju strah umjesto žitarica.

Do današnjeg dana Vlada Brčkog distrikta još uvijek nije usvojila program za otklanjanje i ublažavanje posljedica nastalih elementarnim nepogodama na koje saglasnost treba da da i Skupština Brčko distrikta.

autor: Frontal

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog