Da li znate?

Gacko: Na krilima pripravnika do izborne pobjede!

Jedan od razloga zbog kojeg su naše lokalne samouprave u teškoj finansijskoj situaciji jeste prekomjerno zapošljavanje.

I kako smo već ranije pisali grad Trebinje je rekorder u Republici Srpskoj po višku zaposlenih, a neslavni rekorder među opštinama je Gacko gdje je višak 127 činovnika, zatim ih slijedi Bileća. Izgleda da je luksuz na državnim jaslama izuzetno popularan u Hercegovini, gdje je očito da se pretjeralo sa brojem uhljebljenih u i onako preglomaznom administrativnom aparatu.

Opština Gacko prema popisu iz 2013. godine ima 8.710 stanovnika, što znači da je prema navedenom broju optimalan broj zaposlenih u opštinskoj upravi 27.

Na dan 31.12.2016. godine bilo je zaposleno 134 izvršioca na neodređeno vrijeme, a zaposlena su bila i tri funkcionera, 44 pripravnika i dva izvršioca na određeno vrijeme. Ovo su podaci revizorskog izvještaja sprovedenog za period 01.01. – 31.12.2016. godine.

U našim istraživanjima nismo uspjeli doći do ukupnog broja zaposlenih u opštinskoj upravi Gacko. Ni nakon nekoliko mejlova i telefonskih poziva, odgovor o ukupnom broju zaposlenih nismo dobili. Jedini podatak do kojeg smo došli jeste broj novozaposlenih radnika.

Prema podacima iz opštinske uprave Gacko do kojih smo došli, u avgustu 2016. godine zaposleno je 24 pripravnika, u septembru 15 pripravnika a u oktobru 5 pripravnika. Broj potpisanih Ugovora na neodređeno vrijeme: u januaru 2016. godine 1, u oktobru 30, u novembru 1 i u decembru 1.

Iz navedenih podataka vidimo da je u opštinskoj upravi u izbornoj 2016. godini ukupno zaposleno 44 pripravnika.

U pomenutom revizorskom izvještaju navodi se da je u 2016. godini zaposlen 41 pripravnik, što je za 9 pripravnika više od broja koji je naveden u javnom konkursu. Ako uzmemo u obzir broj zaposlenih  prirpavnika u 2016. godini prema podacima koje smo dobili iz opštinske uprave, onda je to za 12 pripravnika više od broja navedenog u konkursu.

Takođe, u izvještaju se navodi da nisu ispoštovane sve konkursne procedure koje se odnose na javno objavljivanje konkursa.

Nasuport tome, iz opštinske uprave tvrde da su ispoštovane sve konkursne procedure, da imaju optimalan broj radnika i da je zadnja sistematizacija radnih mjesta usvojena u maju 2016. godine.

Da situacija nije toliko idilična kako nam je predstavljaju iz opštinske uprave, govori i podatak Ministarstva lokalne uprave i samouprave Srpske gdje je opština Gacko visoko rangirana po višku zaposlenih u opštinskoj upravi.

Na kraju, dok analiziramo sve ove brojeve, postavlja se pitanje zašto javnost nema precizan uvid u to koliko je glomazan administrativni aparat? Koliko je glomazan možda tačno i ne znamo, ali znamo da jeste glomazan a nefunkiconalan i od koristi.

 

Frontal
















Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog