Frontal Blog Challenge

Za prosječnog glasača burek je samo sa mesom

Imatelji državljanstva BiH nisu izmislili burek, ne znam na osnovu čega onda imaju pravo da mu daju definiciju.

Originalno etimolosko znacenje Börek tursko označava pitu savijaču što bi Srbi rekli od jufke u koju možeš staviti od feta sira, preko trava, do mesa šta hoćeš.

Međutim interesantno je gledati ljude koji bez ikakvog argumenta lupaju ustaljenu mantru. Burek je samo sa mesom.. Često u društvu sitni gotovo banalni problemi i tričarije reflektuju daleko dublje probleme. U konkretnom slučaju odsustvo ikakvog argumenta, razmišljanja u korist ranijih uvjerenja i predubjeđenja. Ako se pitate ko glasa za ove na vlasti vec tri decenije razmislite ponovo. Sa istim žarom, sa kojim lupetaju burek je samo sa mesom, će ta većina izaći na izbore bez ikakvog argumenta, razmišljanja, zaokružiti tog i tog, kao po inerciji na osnovu nekog predubjeđenja "naš je, ne dirajte mi ga, dobar je, eno ga trudi se"…

Niko nije prikazao tragediju nerazmišljanja prosječnog našeg glasača kao Srđan Dragojević u kultnom Lepa sela lepo gore ( po mome skromnom mišljenju najboljem ostvarenju srpske kinematografije) sa likom Viljuškinog kuma Laze koga glumi Dragan Petrović. Viljuškin kum je pripadnik one kritične glasačke većine, medijski izmanipulisanih, sa rasponom interesovanja od Pinka do fudbalske utakmice. Kum Laza odlazi u vojsku pod uticajem medijske propagande. Autističnost ovih ljudi je prikazana kada Laza ustopira kamion koji se kreće ka Beogradu, tu ulazi u razgovor sa tamnoputim turskim vozačem u kabini prepunoj islamskih obilježja, “Neće oni meni da genocidišu srpski narod.. neće više turska čizma da gazi Srbiju”. Laza koji u životu nije izašao iz Srbije i kome je jedini izvor informisanja televizija, identitet vozača i pored svih islamskih obilježja, zaključuje na osnovu registarskih tablica sa kultnom “Kako je u vas u Švedskoj? Ladno, al standard jebi ga”. 

 

Autor: Aleksandar Krečar

 

#FrontalBlogChallenge

 

Povezane vijesti:

Naši heroji i naše žrtve, a njihovi zločinci

Nije sin? Ma hajde nek je živo i zdravo

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog