Vijesti

Bratunac- Obilježavanje stradanja 3.500 Srba u Podrinju

Polaganjem vijenaca na spomen-krst i služenjem parastosa na gradskom groblju, u Bratuncu će biti obilježen Dan stradanja Srba u Podrinju.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem, počinile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović podsjetio je da je u Podrinju stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području ubijena su 2.482 srpska civila.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće u Bratuncu pomenu srpskim žrtvama stradalim u Podrinju. Pomenu u Bratuncu, između ostalih, prisustvovaće i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Parastos će biti služen u 11.00 časova kod Spomen-krsta na gradskom groblju. U 12.00 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i prikazivanje dokumentarnog filma "Suza anđela" posvećenog dvanaestogodišnjem dječaku Slobodanu Stojanoviću, iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zvjerski ubijen.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se u znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog