Frontal Blog Challenge

Greške Sjedinjenih Američkih Država nakon 11. septembra

Sjedinjene Američke Države su nakon Drugog svjetskog rata postale nadmoćna globalna sila i uspijevale su dugo održavati svoju poziciju. Ipak od Drugog svjetskog rata do danas su se dogodile neke promjene.

Sve do kraja 80-ih godina 20. vijeka, protivteža Sjedinjenim Američkim Državama je bio SSSR, pa se s padom komunizma dogodio prelaz iz bipolarnosti svjetske moći u unipolarnost. Vašington je tako postao apsolutni vladar svijeta. Ali ipak, razvojem ostatka svijeta, ta koncentrisana moć se počela razrjeđivati. Sjedinjene Američke Države danas troše više novca na odbranu nego sve druge države svijeta zajedno.

Napad na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine je pokazao svu snagu terorizma i njegov globalni uticaj. Većina zemalja od tada živi u strahu za vlastitu sigurnost, jer napad na svjetsku silu kao što su Sjedinjene Američke Države je i manje uticajne zemlje doveo u nezavidan položaj. One su se u strahu pred teorističkim napadima okrenule borbi protiv terorizma koja ponekad i sama prerasta u terorizam.

Godinama nakon 11. septembra fanatični islamizam je u opadanju. Vojska  Sjedinjenih Američkih Država  je još uvijek najsofisticiranija i najiskusnija na svijetu. Cijena koja je plaćena za rat protiv terorizma je  bila previsoka. Zbog potpune usredotočenosti na islamski fanatizam, Sjedinjenim Američkim Državama je promakla transformacija Kine iz ekonomske u ambicioznu političku silu, a nije shvaćen ni značaj ekonomskog rasta kineskih susjeda. Budući da je cijela Latinska Amerika bila sporedna u ratu protiv terorizma, Sjedinjene Američke Države su izgubile interes za taj kontinent, pa samim time i uticaj koji su tamo imale, a isto se desilo i u Africi.

Sjedinjene Američke Države su prestale da ulažu u sopstvenu infrastrukturu. Šta bi suma koju su uložili u vojsku mogla da uradi za puteve, istraživanje, obrazovanje, pa čak i za privatne investicije, da je samo dio tog novca ostavljen u rukama poreskih obveznika. Nakon 11. septembra, predsjednik je imao šansu da se obrati naciji i da objasni da  se ratovi moraju voditi i da se moraju platiti,  na primjer kroz akcize. Dobio bi ogromnu podršku. Umjesto toga, predsjednik je smanjio poreze i povećao budžetska izdvajanja u vojne svrhe. A danas Sjedinjene Američke Države plaćaju cijenu ovih poteza.

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Nedjeljom uveče

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog