Frontal Blog Challenge

Serija USPJEH i njenih 6 koraka do uspjeha

Šta nam vrijedi gledati serije i filmove ako iz njih ne izvučemo važne pouke, ako nas ne natjeraju da razmislimo o životu. Ovo su moji utisci nakon odgledane prve sezone serije Uspjeh. Šest koraka do uspjeha predstavljeno je kroz šest epizoda.

Ovo će ipak biti samo moje viđenje serije, uz realna pitanja mnogih stanovnika bilo koje države Balkana!

Zbog čega se sve danas gubi glava?

i

Šta je uspjeh?

 

 Izvor: HBO Adria

1. Korak ka USPJEHU

Želite znati šta je uspjeh? Radi ono što rade bogati, ono što tebi ide na ruku! Pusti moral i poštenje, jer nećeš uspjeti u životu ako si dobričina. 

Bojite li se vi svijeta? Možemo li mi kontrolisati stvari? Šta je sve potrebno da bi se izgradio veliki kompleks uz rijeku? 

Ulaganje novca za teren na kome nije predvidjena izgradnja, potkupljivanje zaposlenih na pozicijama, kako bi lakše „sredili - pogurali“ dobijanje građevinske dozvole. Pranje novca kroz izgradnju velikih kompleksa na top lokacijama. Zvuči li vam to poznato? Zagreb na rijeci ili Beograd na vodi? 

Koliko su jake veze lokalnih tajkuna i kako para vrti gdje burgija neće!


 2. Korak ka USPJEHU

Količina patnje na svijetu je konstanta, te ako hoćeš na vrh moraš gaziti preko drugih. 

Reputacija! Uglavnom se gradi više godina. Uglavnom se vezuje za negativni aspekt i za kriminalne ljude. I uglavnom se takvi ljudi vezuju jedni za druge. Pomažu jedni drugima. Okreneš par brojeva i to je to. Stvar riješena. 

Ali kako se rješava glasanje u skupštini? Zarad čega se mijenja GUP (generalni urbanistički plan)? S kakvim se problemima susreću zaposleni u državnim institucijama? 

 

3. Korak do USPJEHA

Moraš znati šta hoćeš! Bolji posao, više novca, miran san? SAZNAJ ŠTA ŽELIŠ i drži se toga. 

Da li je rješenje trpati sve probleme pod tepih? Da li smo zaboravili razgovarati sa svojim bližnjima? Kada smo zaboravili rješavati probleme? Ili još bolje pitanje, ko nas je naučio da od problema treba bježati?

Gledate li i vi ljude na ulici i razmišljate koliko im je život lijep, bez da znate kako oni zapravo žive? Zaključujete li u svojim glavama kako neko živi, samo na osnovu izgleda i ponašanja neke osobe? 

 

 4. Korak ka USPJEHU

Ništa te u životu ne probudi kao pištolj uperen u glavu!

Šta nas to tjera iz naše domovine? I s druge strane, šta nas to sprečava da odave zauvijek odemo, znate ono „Otići i nikad se više ne vratiti!“

Da li ćemo uspjeti samo ako imamo dobre veze, nekog prijatelja koji zna prijateljevog prijatelja? Da li se sve rješava na „Ruka ruku miluje“ način?

 

5. Korak ka USPJEHU

Iznenadi ih, suprotstavi se neprijatelju! Neka misle da si slab. Ako ih pak nemaš, nađi neprijatelje. To ti je najbolja investicija. Pravi se da si žrtva, a budi djubre!

Da li je važno ko je koga ubio? Ili je samo važno da se neko zatvori kao osumljičeni, neko da služi kao paravan? Koliko moraš biti na pogrešnom mjestu da bi bio nečiji paravan? I šta su ti sve spremni ponuditi kako bi čuvao leđa nekom bitnijem faktoru u državi? 

„Da li si spreman da se žrtvuješ za njih?“. I da li su ti najbolji advokati, posao za ženu, stan i novac dovoljni da nadomjeste godine provedene u zatvoru, daleko od porodice, prijatelja i normalnog života? Oni bi rekli „Svi tvoji problemi biće riješeni! Hajde da nađemo način da pomognemo jedan drugome!“. 

Da li istina spašava? Da li se trebamo suprotstaviti i boriti za pravdu? 

Hoće li nas cijev pištolja natjerati da vidimo jasniju sliku ili će nas otjerati dublje u rupu u kojoj se krijemo? Ko će pobijediti u ovoj igri nadmoći? 

 

6. Korak ka USPJEHU

Šta nam je u životu bitno? Zapravo, šta je bitnije? Posao – karijera, istina, pravda ili sačuvati živu glavu? 

Da pravda pobijedi? Da sud radi svoj posao! Da se zakoni ne pišu u korist jačiš, moćnijih, bitnijih u državi!

Da li je taj moćnik stvarno toliko moćan ili i iza njega stoji još neko moćniji!?

Šta je naša dužnost? Šta sve spada u borbu za bolje sutra!? Niko se neće boriti za nas, to moramo biti mi.

Čemu nas uče roditelji? Da li nam prijateljstvo s nekim ljudima koristi ili ipak ne? Znamo li kome vjerovati? Znamo li učiti iz grešaka? Tuđih grešaka?

Kada radimo ono što želimo, a kada ono što moramo?

Koliko nas samo planira otići iz države? Možda su nam motivi različiti, svako ima neki svoj razlog za otići, ali svi želimo jedno – bolje živjeti. Koliko ćemo još čekati kap da prelije čašu?


 Izvor: HBO GO

Šta bi bilo kad bi bilo!?

Šta bi bilo da je Blanka iskontrolisala svoju ljutnju i pronašla način da smiri svog momka ili da je jednostavno ostala u kući?

Šta bi bilo da je Vinka prijavila policiji štakora i tu noć ostala u kući?

Šta bi bilo da Kiki nije odlučio da na nepoštovanje uzvratiti nepoštovanjem? Da li bi grebanje auta ičemu pomoglo?

Šta bi bilo da se Haris tog jutra nije probudio i shvatio da ima savjest?

Šta bi bilo da muž nije kockao? 

Šta bi bilo da Viktor nije razmaženo derište, kome je sve podređeno? Ili šta bi bilo da je bio sin nekog konobara, a ne sin lokalnog mafijaša kome tata čuva leđa?

Šta bi bilo da policija, sud i ostale institucije nisu korumpirane?


 Izvor: HBO GO

 

 USUDI SE !



Autor: Kristina Kuzmanović

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti: (Ne)vidljivi snovi

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog