Frontal Blog Challenge

5 razloga zašto ostati u BiH

I dok sam kao prosvjetni radnik uvijek svojim učenicima govorila da trebaju ići iz ove zemlje, hrabrila ih kada su se lomili da li da ostanu ili odu, pomagala da nađu savršenu stipendiju što dalje od BiH, pisala preporuke, davala savjete, vjerovatno kršeći svaki mogući etički i profesionalni kodeks, evo i 5 razloga zašto bi neko ipak trebao ostati u BiH a ne sreću tražiti negdje drugo.

1. Ispunjenje dječijih snova

Ako ste kao mali željeli postati astronaut, ostanak u BiH je najbliža, ali realno i najjeftinija opcija približavanja vašem snu. Ceste pune kratera i rupa, realistično sliče onima na Marsu, mame na ispunjenje dječijeg sna. I dok vam trebaju godine treninga i savršeno zdravlje kako biste postali astronaut, u BiH koja iz dana u dan postaje sve pustija, jednostavno izađete iz kuće i nađete se u svom dječijem snu. 

2. Kesa

Nema ništa ljepše od naših običaja, istih onih koji se prenose s koljena na koljeno ali i onih koji se usvajaju od malih nogu. Negdje u tuđini nema „kese“, one koja se sastoji od kave, šećera u kocki i soka a koja se prenosi od kuće do kuće bez da se ikada otvori. A i ko će vas dobronamjerno nagrditi u tuđini ako se kojim slučajem drznete i ne daj Bože otvorite jednu i načnete bombonjeru koja se zadesila u njoj? Sve je to čar življenja ovdje.

3. Neprestana edukacija

Ako ste mislili da vam se ovdje neće pružiti prilika za radom i usavršavanjem, varate se. Imate priliku da se zaposlite na određeno na pola godine, s tim da prvih mjesec dana prolazite kroz neplaćenu obuku. Nakon što prođe pola godine, dobivate otkaz ali i mogućnost da se opet zaposlite na istu vašu poziciju na narednih šest mjeseci, jasno sa mjesec dana neplaćene obuke. Inače, naši poslodavci se vode onom „ponavljanjem do savršenstva“, a to ćete teško naći negdje drugo.

4. Briga

U hladnoj tuđini, bez igdje ikoga svoga, vrlo brzo ćete osjetiti prazninu. Nedostajat će vam porodična okupljanja s obligatornim pitanjima, imas li momka/curu, radiš li gdje kad ćeš se ženit/udavat, kad će djeca. Tuđina je hladna. Niko vam tamo neće stavljat obloge od sirćeta na noge da skinete temperaturu kao što vam mama ovdje to radi. Zato, čemu razmišljanje o odlasku?

5. Rodbina 

Iako je rodbina ponekad dosadna sa svojim neprestanim pitanjima, nedostaje u tuđini. Život u BiH omogućava da se svi zajedno svako malo sastajete i obilježavate zajedno važne datume. A svake dvije godine se ukaže i pokoji mrtvi predak, koji redovito izlazi na izbore. Ne pruža tuđina mogućnost ćaskanja s pokojnim djedom ili mrtvom tetkom svake dvije godine, kakvu vam pruža CIK u BiH.

 

Autor: Irma Antonia Plavčić

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:

Ja (ne) BIH u NATO

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog