Frontal Blog Challenge

NATO ili TONA novih problema?

U zadnje vrijeme često čujemo priče kako na TV kanalima tako i u društvu, što je to ustvari NATO i što nam donosi? O tome možemo "razglabati" danima, međutim jedna činjenica je neosporiva, a to je da NATO integracije donose sve ono što sada nemamo.

Pa krenimo nekim redom i upoznajmo se:

Sigurnost? Hm... čudna stvar. Kada sagledamo kompletnu situaciju u društvu, nerijetko se zapitamo radi li ko na poboljšanju sigurnosti ili ministar Mektić samo uprazno prijeti i pokušava da stvori poštovanje sebe i Ustava BiH. Ipak, NATO je tu da tu priču pretvori u djela, da sigurnost građana Bosne i Hercegovine bude na vrhunskom nivou, a da se pri tome zna "ko kosi, a ko vodu nosi". 

Ekonomija? Haha. Zar toga ima kod nas? Zar se u našoj državi može razgovarati na tu temu i imati pozitivna očekivanja. Teško, teško. Ali, tu su ponovo NATO integracije koje sve to mogu popraviti. Naime, ekonomski učinak jedne države direktno ovisi o sposobnosti da osigura dugoročnu sigurnost i stabilnost, što su preduvjeti koje pruža članstvo u NATO-u. Time možemo zaključiti, da sigurnost i stabilnost države direktno utiču na razvitak ekonomije i stranih ulaganja. (Aplauz)

Eurointegracije? Kakve veze imaju NATO i eurointegracije? O čemu sad pričamo? Sagledavši prethodne primjere pozitivne strane NATO-a, imamo rezultat da je postajanje članice NATO-a direktno proporcionalna stavka sa ulaskom u Evropsku uniju. Osnaživanjem države, uspostavljanjem sigurnosnih i ekonomskih snaga, dobijamo sve preduvjete za jedan novi život naše države, u novom tzv. Evropskom svijetu. 

U ovih nekoliko primjera, imali smo priliku da se na tom prvobitnom pokušaju uvjerimo da je ulazak u NATO integracije priča koja našoj državi besprijekorno treba. Ne trebamo biti skeptični, jer više nemamo što izgubiti, sada je pred nama izbor i mogućnost da sami svoju budućnost biramo. Ako smo je uspjeli prokockati na prošlogodišnjim izborima, potrudimo se da sa naša tri novopečena "astronauta" osvojimo NATO integracionu komisiju i zauzmemo te fotelje koje nam budućnost donose.

 

Autor: Kenan Suljić

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

 

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Mlada nada BH turizma Haris Ćosić, vlasnik agencije Visit Jablanica

 

 
Twitter
Anketa

Da li građani BiH koji prime vakcinu, treba da budu privilegovani (nesmetan odlazak na utakmice, pozorište, bioskop, nenošenje maski u zatvorenom prostoru), u odnosu na one koji nisu primili?

Rezultati ankete
Blog