Frontal Blog Challenge

(NE) (NA) TO

Politička strast se ponovo zapalila početkom ove godine kada je aktiviran MAP za Bosnu i Hercegovinu.

Ovog puta je to poprimilo veće dimenzije. NATO je rekao DA a Bosna na aparatima. Bošnjaci cvjetali od dragosti, uzbuđenja i sreće jer su na korak od učlanjenja u tako voljeni NATO savez. Kaže jedna poslovica „Ne trči pred rudu“, pa tako i u ovom slučaju. Računicu Bošnjaka pomrsili Srbi, jer su oni kategorični protiv ulaska u NATO. Razlog? NATO je izdajnička, agresorska organizacija koja je bez imalo stida i milosti bombardovala Beograd krajem 90tih. Takav podmukao i zli napad, Srbi ne mogu i neće da oproste. Barem ovi u Bosni. Najviše iz razloga što Srbi ne znaju zbog čega je NATO bombardovao Beograd. Valjda iz čistog mira.

Sada dolazimo do djela, koji će tek da začini sadomazo igre oko NATO-a. Naša braća Hrvati, po svemu sudeći stat će na stranu Srba i odbit će, odnosno bojkotovat će, odnosno pokušat će na svaki mogući način sprečiti da Bosna uđe u NATO savez. Zašto? Zato hrvatski predstavnik nešto želi a to nešto mu jedino može dati srpski predstavnik. To je vidljivo iz aviona. Da li će to da zadovolji hrvatskog predstavnika? Ooo, da itekako će. On to „nešto“ toliko jako želi da će okrenuti, ako treba, i leđa svojoj dragoj braći iz službenog Zagreba. Znamo da su nam zapadni susjedi već odavno u NATO savezu, kao i naši jugoištočni susjedi Crnogorci.

Ko će na kraju morati popustiti u ovim egzotičnim, sexi sadomazo igricama tek ćemo da vidimo.

Ali da se sada zaista zapitamo: Šta do BiH dobija a šta gubi ako uđe ili ne uđe u NATO?

Ljudi se okupljaju i obrazuju grupe sa onim ljudima sa kojima imaju iste pogleda, iste ciljeve i sl. To je sa jedne strane a sa druge strane znamo, ali i osjetimo iteko, tu potrebu da se pridružimo nekome ko je jači od nas. Ništa drugačije nije ni sa država. Ulazak BiH u NATO savez zadovoljila bi taj osjećaj da pripada nekome jačem od sebe ali imala bi i tu sigurnost da, nedo Bog, ako bi je ko napo, imala bi jakog zaštitnika. Trebali se bosna plašiti takve vrste napada? Rekao bih i da i ne. Današnja vremena su čudna, a kamo li za 10 ili 15 godina. Osim te sigurnosti, to bi bio signal potencijalnim investitorima da dođu i ulažu u biH, jer je ona sada sigurna država pa tako i njihov novac. To bi opet privuklo i turiste a prihodi bi se udvostručili. To je jedan dio dobrih stvari koje bi Bosna imala ulaska u NATO.

Ono što bi bilo loše, Bosna bi morala slati svoje sinove i kćeri na strana ratišta. Na ona ratišta, daleko od domovine, porodice i prijatelja. Morali bi se boriti za ideale, demokratiju i druge stvari koje je naradio tamo neko! Osim toga, BiH morala plaćati i „članarinu“ što je u savezu. Ono, danas nema ništa džabe pa ni kod stare babe. 

Pokušao sam neki sažetak svega da napravim. Po mom mišljenju bolje bi bilo da samo članica NATO saveza i da imamo tu neku sigurnost. Vrijeme je ispred pa ćemo da vidimo šta će sve od toga da bude.

 

Autor: Muhamed Hundur
#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog