Tehnologija

Википедија на српском друга у свијету по поузданости

Србија је друга у свијету по доприносу провјерљивости информација на Википедији, свјетској енциклопедији. Глобална кампања уређивања референци "Један библиотекар, једна референца" /#1Либ1Реф/ сврстала је српску заједницу у сам врх Википедијиних заједница које су унијеле највећи број референци поводом рођендана ове свјетске енциклопедије.

Укупно 30 уредника Википедије на српском језику унијело је чак 4.052 референце у чланке гдје су оне недостајале, чиме је заузела друго мјесто у свијету.

Прво мјесто је заузео Израел са 4.533 унијете референце и 76 учесника, преноси РТВ.

Послије Википедије на српском језику слиједе Википедија на енглеском језику са унијетих 1.980 референци, те на француском језику са 1.758 унијетих референци.

Чак пет српских уредника се пласирало у 10 најбољих уредника ове глобалне кампање уређивања референци.

Овим је успјех српских уредника још значајнији јер се Србија као мања вики заједница пласирала на високо друго мјесто у свијету.

У 2019. години српски уредници су остварили и запажене резултате и заузели треће мјесто на глобалном нивоу са 1.672 унијете референце.

Невладино, нестраначко и непрофитно удружење "Викимедија Србије" је у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" трећу годину заредом покренула кампању уређивања референци на Википедији на српском језику – #1Либ1Реф, која је трајала од 15. јануара до 5. фебруара.

Кампања је глобалног карактера и спроводи се у бројним земљама широм свијета у оквиру обиљежавања 19 година постојања Википедије на енглеском језику, 15. јануара.

Циљ ове кампање је мотивисање библиотекара, али и свих других заинтересованих уредника, да допринесу развоју највеће енциклопедије у људској историји.

Уношењем референци и извора Википедија се чини поузданијом, а саме податке у њој лако провјерљивима.

У Србији је ова акција спроведена у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" и Библиотеком града Београда.

"Викимедија Србије" је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog