Vijesti

Studentski protesti u Banjaluci (UŽIVO, Foto)

16:10 Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata i vođa današnjeg studentskog protesta je za Frontal izjavio "Protesti su uspješni. Sutra ćemo uputiti naše zahtjeve Vladi Republike Srpske. Mi proteste ocjenjujemo kao dostojanstvene i nije bilo incidenata što je najbitnije."

14:50 - Mirno okupljanje banjalučkih studenta završeno je, a u parku "Mladen Stojanović", koji je bio krajnje odredište, ostalo je oko 20 mladih ljudi. Sumirajući utiske sa protesta, Dronjak je kazao da su pokazali da je nezadovoljstvo građana veliko. "Poručujem Vladi RS da mora da krene u borbu protiv kriminala i korupcije", istakao je Dronjak.

14:01-
Velika povorka studenata se mirnom šetnjom od zgrade Vlade RS uputila prema parku Mladen Stojanović. 

13:42- Okupljeni demonstranti su se uhvatili za ruke i počeli igrati Kozaračko kolo.

13:37-Studenti su stigli do zgrade Vlade RS gdje su se zaustavili i čitaju svoje zahtjeve.

13:23- Demonstranti su došli do Narodnog pozorišta RS, prolaze pored Narodne skupštine RS i za 500 metara biće ispred zgrade Vlade RS

13:06- Studentima i građanima su se pridružili aktivisti pokreta "park je naš".Demonstranti skandiraju: "Lopovi,lopovi","Rajko kopile", "Svi smo mi Vulić" .

Demonstranti se trenutno nalaze kod zgrade ATV-a.

 

12:49- Okupljeni studenti i građani krenuli su od SC Nikola Tesla prema zgradi vlade.Studenti se kreću ulicom i saobraćaj je onemogućen. Studenti uzvikuju: "Lopovi, lopovi" i Gužva nam je".

12:22 - Više stotina studenata i građana okupilo se ispred studenstkog centra Nikola Tesla gdje očekuju grupu studenata koja je krenula iz Kampusa.

11:54 - Više stotina studenata krenulo je iz Kampusa banjalučkog univerziteta prema studentskom domu Nikola Tesla.Šetnja protiče mirno uz povećano policijsko prisustvo.Studenti nose parole:"Ginuli su najbolji, a vladaju najgori","Vi zaista hoćete da odemo","Hoćemo iz naše zgrade da vidimo Laktaše!","Ako nama paviljon ne dadnu bogme ćemo se peseliti u Vladu" i dr.

10:43
- Mladen Marić, načelnik centra javne bezbjednosti Banja Luka na press konferenciji je istakao da zahtjev studentskih organizacija nije mogao biti odobren. On je dodao da policija neće sprečavati okupljanje studenata, kao i da će preuzeti sve mjere iz svojih nadležnosti. Potvrdio je novinarima da Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata RS nije privođen, i da su lažni navodi se pojavili u medijima.
 

12:26 -Okupljenim studentima su dijeljeni leci na kojima su navedeni ciljevi današnjih demonstracija: Smjena ministra Gorana Mutabdžije, izgradnja četvrtog paviljona, smanjenje cijena studiranja master sudija, hitna rješavanja imovine hotela "Krajine",korjenite promjene u društvu, podrška Vulićima i otvorena borba vlasti protiv organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma.

10:43 - Veliko interesovanje medija za vandrednu press konferenciju Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

10:40 - Rezultati Frontalove ankete na Facebook mreži pokazuju da 201 osoba podržava studentske proteste, dok ih 135 se izjasnilo negativno o ovom događaju. Takođe na istoj anketi postavljenoj na Frontal sajtu od 642 online učesnika njih 507 je reklo da ne podržava proteste, a 135 da je uz studente.

10:00 - Centar javne bezbjednosti Banjaluka za 10:45 najavio vanrednu konferenciju za novinare povodom protesta a najavljeno je da će načelnik Centra, Mladen Marić dati izjavu.

09:35  - Planirana maršruta kretanja studentskih protesta.

Studentski protesti pod nazivom "Gužva nam je" planirani su za šest minuta do 12 časova. Na ulicama Banjaluke kojim studenti planiraju da prođu od Kampusa do zgrade Vlade RS nije primjetno pojačano policijsko prisustvo.



Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog