Intervju

Đurica Štula (bend Sopot): Ovo bi trebala biti naša godina

Banjalučki bend/projekat Sopot juče je zvanično objelodanio izlazak novog, trećeg po redu, albuma Sopotnik. Album prati i video spot za pjesmu Energetsko more, a u kratkom intervju Đurica Štula, bas i gitara benda, široj publici poznat pod imenom Grof Đuraz otkriva detalje sa novog albuma.

autor: Frontal

Koliko dugo se radilo na novom materijalu?

Sve je otprilike trajalo ukupno oko nekih godinu i po dana. Neke pjesme smo izvodili čak i uživo na zadnjoj seriji koncerata. U jednu ruku - odužilo se, a u drugu - prilično smo zadovoljni rezultatom.

Da li ste imali problema sa izborom pjesama, kako bi opisao u najkraćem njegov sadržaj?

Sa izborom pjesama nije bilo problema jer je Petar bio glavni selektor. Sadržaj je plesan, energičan, sve je preko 150 BPM, što je neki Drum and Bass ritam. Sudeći po reakcijama na koncertima prije snimanja ljudi su super reagovali, ali sada kada su stvari konačne, mislim da će te sada sve to da dobije pravi smisao.

SOPOT je bend koji već nekoliko godina ostvaruje regionalan uspjeh i bilježi osmu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid. Taj hibrid nastaje miješanjem elektro roka sa dramendbejsom, regeom, dabom i dabstepom. Takođe, u nekim pjesmama mogu se čuti i balkanski tradicionalni muzički motivi. Riječ “sopot” na staroslovenskom jeziku znači “izvor”.

Prve promocije su planirane vrlo brzo nakon zvaničnog prezentovanja albuma?

To je tačno. Banjaluka je 27.12, a odmah nakon toga, Beč, 28.12. Već danas smo dobili dvije ponude za Njemačku u aprilu. Dakle, počelo je. Album se može preslušati na YT, SoundCloud-u, takođe se vijest širi putem svim raspoloživih kanal, već imaju dogovrena gostovanja na radio i TV stanicama, a od januara će moći i da se nabavi, tj. kupi preko Itune, Amazon, BaetPort online prodavnica.

Razlika ovog od ranija dva albuma?

Razlika suštinska jeste da su pjesme stilski drugačije, sve je na srpskom jeziku, plesnije su, komunikativnije.

Nadanja i očekivanja od novih pjesama?

Nadanja i očekivanja su velika, ovo bi trebala biti naša godina. Očekujemo mnogo koncerata, festivala i još koji spot.

Zašto ste se baš odlučili na saradnju sa novom izdavačkom kućom Koliba?

Koliba je bila jedino riješenje u ovom trenutku jer smo kao UG "SOPOT" i sami učestvovali u njenom nastanku. Darko Đekić je odgovorna osoba i radujemo se da sada sve stvari vezano za ovaj album i predstojeće koncerte imamo u svojim rukama. Nadam se da će saradnja biti uspješna te da ćemo u narednom periodu imati priliku objaviti i neke druge umjetnike na etiketi Kolibe.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog