Redakcijski komentar

Ekskluzivno: Vučić preko Dačića i socijalista dovodi SDS na vlast u Republici Srpskoj i BiH

Kako Frontal nezvanično saznaje, predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana sastao se sa predsjednicima SDS-a i PDP-a Mladenom Bosićem i Mladenom Ivanićem gdje im je prenio da će posredstvom Ivice Dačića uticati da Socijalistička partija Republike Srpske zajedno sa strankama iz Saveza za promjene formira novu skupštinsku većinu i oformi vlast u Republici Srpskoj.

Plan je da novu vladu Republike Srpske čine SDS, PDP, NDP, SP i tri poslanika sa liste DNS-a ispred stranke Napredna Srpske i SRS. U takvom razvoju događaja sam Vučić bi odlučio da li bi u skupštinsku većinu ušli i DNS i koalicija „Domovina“, ili makar SDA iz te koalicije. Takođe, ovim blokom bi bio značajno smanjen ucjenjivački kapacitet DNS-a i Marka Pavića, odnosno formirali bi se snažni argumenti da Savez za promjene i na nivou BiH sa SDA formira Savjet ministara, a čime bi SNSD i Milorad Dodik bili skrajnuti iz svih centralnih izvršnih vlasti u zemlji.

Milorad Dodik je saznao i za pomenuti sastanak i za ovaj plan te čini sve da iz poslaničkog kluba SDS-a `otkine` nekoliko poslanika i prevede ih na SNSD-ovu stranu. Isto tako, on je intenzivirao i svoje kontakte prema Tomislavu Nikoliću, predsjedniku Srbije, preko kojih nastoji da neutralizuje faktor `Vučić`. S druge strane, Dodik polako ali primjetno mjenja i svoju retoriku prema BiH i Bakiru Izetbegoviću: BiH za Dodika više i nije toliko sporna i spreman je da radi na njenoj stabilnosti, dok sam Izetbegović više nije onako crn kao što je to bio prije tri ili četiri mjeseca. Dodik je takođe spreman da SDA ponudi mjesto u izvršnoj vlasti u Republici Srpskoj.

Bilo kako bilo, očigledno je da danas praktično svi pregovaraju sa svima, da su zakopane mnoge ratne sjekire i da je vlast dovoljno snažan motiv svim strankama da pređu preko svega što su jedne o drugima govorile u kampanji i prije nje. Isto tako, činjenica je da će neizvjesnost oko formiranja nove vlade u Srpskoj trajati do samog biranja nove vlade u Narodnoj skupštini RS, a veliko je pitanje i da li će prvi mandatar za sastav nove vlade uopšte skupiti skupštinsku većinu za svoj izbor.

Redakcija Frontala


Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog