Vijesti

Jačanje institucija ključno za efikasnu borbu protiv korupcije

Na Konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije istaknuta je potreba za jačanjem nadležnosti i nezavisnosti institucija koje provode antikorupcione zakone.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), u saradnji sa Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), i uz podršku Vlade Velike Britanije, održala je juče Konferenciju povodom 9. decembra,  Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. 

Na jučerašnjoj Konferenciji je istaknuta potreba jačanja institucija koje sprovode zakone, a posebno Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK).

Zamjenik direktora Agencije, Dragan Slipac, istakao je da, uprkos tome što je nedostatak istinske volje svih segmenata društva u borbi protiv korupcije, prije svega političke, doveo do izostanka boljih rezultata, Agencija se uspjela nametnuti kao nezaobilazan faktor u borbi protiv korupcije u BiH. 

Ambasador Velike Britanije u BiH, Edvard Ferguson, je naglasio je da se u BiH sve češće govori o borbi protiv korupcije, ali da ta borba ne odgovara stvarnosti i da se još uvijek ne vide dovoljno konkretni rezultati, jer prema istraživanju Gallupa BiH je druga država na svijetu prema percepciji korupcije u vladama. 

„Međutim, još uvijek ima nade, jer oko 60% građana vjeruje da mogu uticati na promjene, a nadamo se i da će nove strategije borbe protiv korupcije na državnom i entitetskom nivou dati rezultate“, izjavio je ambasador Ferguson.

Predstavnici Delegacije EU u BiH koji su učestvovali na Konferenciji dodatno su istakli važnost antikorupcionih reformi u procesu evropskih integracija, ali i činjenicu da je u prethodnom periodu BiH veoma malo postigla u ovoj oblasti.

„Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije po prvi put zvanično ovom konferencijom obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije i pozitivno je što time preuzima inicijativu, ali je ključna odgovornost na vlastima da omoguće nesmetan rad Agenciji i drugim institucijama koje provode zakone, uz adekvatne resurse i konkretne nadležnosti, za šta se i Transparency International BiH aktivno zalaže“, izjavio je Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH.

Većine govornika na pomenutoj konferenciji je zaključila da, bez obzira na određene uspjehe pojedinačnih inicijativa civilnog društva i institucija, ključna prepreka efikasnijoj borbi protiv korupcije u BiH je nedovoljna posvećenost i nedostatak volje vlasti za agresivnijim reformama i jačanjem nezavisnosti institucija, kako bi efikano mogle provoditi zakone. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog