Sport

U Madridu počeo “Međunarodni Forum fudbala i prijateljstva”

Pored finalnog meča UEFA Lige šampiona postoji još jedna razlog zbog čega je Madrid ovog juna pravi epicentar fudbala.

Naime, više od 800 učesnika završnih aktivnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo” -  mladih fudbalera ili novinara uzrasta  12 godina - iz Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike su trenutno u Madridu, gdje je zvanično počeo Forum fudbala i prijateljstva.


“Međunarodni Forum fudbala i prijateljstva” je u okviru svojih programskih aktivnosti predstaviti stručnjake iz oblasti dečijeg razvoja i omladinskog sporta iz cijelog svijeta kao predavače.

Jedan od glavnih govornika na Forumu je proslavljena fudbalska legenda i dvostruki osvajač “Zlatne lopte” – Franc Bekenbauer. Takođe, jedan od govornika je i Viktor Zubkov, predsjednik upravnog odbora kompanije Gasprom, kao i bivši proslavljeni fudbaler Roberto Karlos. Gost Foruma je i poznati ruski reprezentativac Aleksej Smertin.


“Srećan sam što mogu učestvovati u događaju Fudbal za prijateljstvo. To je jedinstvena socijalna inicijativa Gazproma koja veoma doprinosi razvoju fudbala za djecu i mlade širom svijeta. Ujedinjujući učesnike 211 zemalja, podržava globalnu promociju sporta među mlađom generacijom. Edukativna inicijativa programa usmjerena je na poboljšanje vještina trenera, što omogućava da se obuka mladih igrača širom svijeta podigne na viši nivo “, rekao je Roberto Carlos.

U okviru Međunarodnog foruma za fudbal za prijateljstvo 2019. godine održana je panel diskusija "Bitka u medijima. Kako mediji mogu da utiču na dečiji fudbal?" 

Među ključnim govornicima bili su i novinari vodećih svjetskih medija: glavni urednik časopisa Sport-Express (Rusija) Maxim Maximov, Euronews (Francuska) TV kanal Sportski dopisnik Paula Vilaplana, radio Monumental (Bolivija), direktor Jose Dehesa, urednik Sajam sportskih vesti na RTS-u Srpska nacionalna radio-difuzna mreža Stefan Bendić, fudbalski internet portal Syrian Soccer Portal (Sirija) Glavni urednik Al-Jabi Nadim i drugi.

Ukupan broj novinara koji su učestvovali na konferenciji za novinare premašio je 150 ljudi, uključujući uspješne mlade blogere Kailem Williamson iz Velike Britanije i Simone Filippone iz Italije, koji su svojim gostima podijelili iskustvo promovisanja dječijeg fudbala u svojim matičnim zemljama.

Podsjećamo, ambasadori projekta iz Bosne i Hercegovine su Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener i fudbalerka u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Teama iz Banjaluke; Lejla Salihović, članica Škole fudbala Respekt iz Sarajeva i Samra Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo. Oni će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu. 


 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog