Tako se 7. jun širom svijeta obilježava kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Na taj dan želi se usmjeriti pažnja javnosti na značaj sigurnosti hrane za zdravlje ljudi i privredu. Cilj je potaknuti aktivnosti koje će pomoći u prevenciji, otkrivanju i upravljanju rizicima porijeklom iz hrane. Ove godine u Lactalis grupaciji Svjetski dan sigurnosti hrane se obilježava pod motom „Jeste li pripremljeni za neočekivano?“ (Are you prepared for the unexpected?).
Kada je u pitanju mljekarska industrija, sigurnost hrane uključuje niz koraka i procedura, počevši od same proizvodnje mlijeka na farmama do konačnog pakovanja i distribucije mliječnih proizvoda. Tako su higijenski uslovi na farmama prvi korak u kontroli kvaliteta mlijeka, tj. pravilna higijena muznih krava, opreme za mužnju i rezervoara za mlijeko, kao i redovna edukacija farmera o dobrim higijenskim i proizvođačkim praksama.
Sirovo mlijeko mora se redovno testirati na prisutnost mikroorganizama, somatskih stanica, antibiotika, hormona i drugih kontaminanata. Za ove procese u kompaniji Lactalis BH zaslužni su kontrolori proizvodnog procesa, koji obezbjeđuju da samo najkvalitetniji proizvodi stignu do našeg stola. Na čelu tima koji je zadužen za kontrolu kvaliteta i koji neprestano prati cjelokupan proces proizvodnje, kako bi sve teklo kako treba, je voditelj kontrole kvaliteta Mirza Čolić.
– Puno je koraka koji prethode ulasku mlijeka u proizvodnju. Kontrola kvaliteta se prožima kroz sve procese nastanka mliječnih proizvoda, a prate je tri faze: ulazna, procesna i finalna kontrola. Za svaku fazu potrebno je implementirati plan monitoringa analiza, sa tačno određenim parametrima, metodama, dinamikom analiza, odgovornostima i propisanim korektivnim mjerama u slučaju odstupanja. Lactalis grupa je svjetski lider u proizvodnji mliječnih proizvoda, a zahvaljujući naprednim komunikacijskim tehnologijama svaka članica grupe ne samo da je uvijek "up to date", nego i aktivno učestvuje u kreiranju novih i ažuriranju postojećih standarda kvaliteta. Ove godine Svjetski dan sigurnosti hrane Lactalis BH obilježava kroz mnoštvo raznih aktivnosti a sve u cilju dodatnog razvijanja kulture sigurnosti hrane kod naših uposlenika, objašnjava Čolić.
Mljekara Inmer koja posluje u okviru Lactalis grupe je u sve svoje proizvodne procese uspješno implementirala i sertifikovala najviše standarde kvaliteta kao što su Halal, ISO 9001, ISO 14001, HACCP i IFS Food što dodatno garantuje najviši kvalitet mliječnih proizvoda proizvedenih u ovom Lactalisovom proizvodnom pogonu u Gradačcu.
Frontal

