Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Autošovinistička kritika Momićevog uma

„U BiH je sve naopako. I to odavno. I sve se svakodnevno izvrće naopako. Ali naopaka teza o srpskom fašizmu koja se bezmalo pune tri decenije plasira iz političkog Sarajeva, a koju gaje i podržavaju i pojedini autošovinisti i skribomani iz Kalinovika i Bosanskog Petrovca, nešto je najbezobraznije, najzluradije i najbolesnije u javnom prostoru ove zemlje. “Ovako Darko Momić počinje svoju zadnju kolumnu u kojem nam objašnjava da  „je antifašizam ukorjenjen u svijesti srpskog naroda“. 

Meni kao psihologu bi bilo veoma interesantno da čujem gospodine Momiću šta je još ukorjenjeno, i u kojoj mjeri, u svijesti srpskog naroda, a šta u svijesti Bošnjaka, Hrvata, Roma, Jevreja, Finaca ili Avganistanaca.

Naravno svaka generalizacija ima i svoje izuzetke, koji samo potvrđuju tu generalizaciju, pa je taj antifašizam kod mene zakržljao zbog izraženog autošovinizma, skribomanije bezobrazluka, zluradosti i bolesti.

Gospodine Momiću, a šta vam je to autošovinizam? Pročitao sam definicije Ćirjakovića, Antonića, Bazdulja i Kecmanovića i moram vam priznati da sebe ne pronalazim u njima. Negdje sam pročitao da je riječ autošovinizam ekskluzivno srpski izum, ali je izvor prilično nepouzdan.

Da li mislite da je autošovinizam ono što su nekada furali Man, Arent, Andrić, Selimović, a danas u Republici Srpskoj Kusturica  ili mislite na onaj pravi autošovinizam Viktora Ivančića, Ante Tomića, Borisa Dežulovića, pokojnog Predraga Lučića u Hrvatskoj ili Teofila Pančića i Zorana Kesića u Srbiji?

Ako je to ovaj drugi autošovinizam, onda vam hvala na komplimentu.

Moram priznati da me vaš tekst prilično namučio jer nikako da rastumačim kada opisujete mene, kada Bursaća, a kada političko Sarajevo a kada nas opažate kao sveto trojstvo koje je sinhronizovano atakuje na svijest srpskog naroda.

Ako sam Vas dobro shvatio, jer Vi to nekako uopštite, pa uvijete, pa zašećerite, ja tvrdim da su Srbi fašisti. Bio bih vam neizmjerno zahvalan da me citirate i pokažete gdje ja to tvrdim.

Šta mislimo samom pojmu fašizma na našim prostorima možete pogledati na ovom linku

http://ba.n1info.com/Vijesti/a299437/Mustafic-Imamo-na-djelu-jednu-kulturu-lazi-i-poricanja.html  od 26. minute.

Vidim da kažete da sam skriboman, pa gospodine Momiću nisam ništa manje ili više  nego vi ili mislite da je pisanje samo vaše pravo?

Kroz vaš tekst provejava  mogućnost, da podržavam tezu o genocidnom i fašističkom karakteru Srba, pa eto još jedanput vas molim da me citirate gdje ja to tvrdim.

Dragi moj Momiću fašizam je ideologija, a ne karakter. Ja sam dovoljno dobar psiholog, da bih to mislio a kamo li napisao ili izgovorio, ali je zabrinjavajuće da vi vidite i čujete nešto čega nema. 

Pošto tvrdite, jer nikako da razlučim kada govorite o političkom Sarajevu, a kada o meni,  da sam dio nekih koji „na najgrozomornije načine pljuju po istoriji i srpskoj tradiciji“ opet ću vas zamoliti da me citirate, gdje sam i kada to radio.

Takođe bih vas zamolio da mi pošaljete citat gdje sam pitao „zašto niko ne oda počast Bošnjacima stradalim u Jasenovcu?“.

Za vašu informaciju u Jasenovcu je stradalo više od 1200 Muslimana i ne vidim problem zašto se i njima ne bi odala počast.

I nak kraju citiraću vas „Elem, antifašizam je ukorjenjen u svijesti srpskog naroda i zato samo rijetki Srbi spore da se u Srebrenici dogodilo nešto čega treba da se stidi svako ko ima imalo obraza i časti.“

E vidite gospodine Momiću, to nešto što se dogodilo u Srebrenici dva međunarodna suda su nazvala genocidom, ali manimo se sada Srebrenice, neka se njom bavi ova međunarodna komisija što je osnovala Vlada Republike Srpske, imam za vas  mnogo lakši i jednostavniji zadatak.

Pošto vi sebe ubrajate u Srbe koji ima obraz i čast, molim vas da nekoj od narednih kolumni, javite gdje su tijela 240 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca i civila iz Kotor Varoši, razdvojenih od žena i djece, potrpanih u autobuse i odvezenih u smrt.

Vi ste iz tog kraja, pa vam neće biti teško da to saznate, jer nije časno ubijati civile, a ko ima obraza otkriće njihov grob, pretpostavljam da je masovni.

P.S. Slažem sa sa vama da je u BiH mnogo toga naopako. Sjetih se onoga „nevidljivog“ pisma što su onomad novinari Pressa pisali da bi izvukli plate od poslodavca. Zar nije bezobrazno, zlurado i bolesno ćutati kada znaš da ti poslodavac reketira neku firmu. Zar nije naopako da pljuješ državu u kojoj živiš, ali kad zagusti oko plata prizivaš njene institucije (Tužilaštvo BiH i SIPA) da ti pomognu.

P.P.S. Nema potrebe da mi odgovarate na ovo moje pisanje, osim ako nemate one citate koje sam vas zamolio da pronađete i pošaljete ili imate neke informacije o grobovima ubijenih Bošnaka i Hrvata iz Kotor Varoši. Analizu moje ličnosti, moje nepismenosti i mog javnog rada,  više puta je analizirao naš vrsni „psiholog“ i vaš impresum gospodin Goran Dakić i vjerujem da ste upoznati sa time.

Srdačan pozdrav od mene, autošoviniste čije ime ne spominjete i gospodara Daning-Krugerovog  efekata.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog