Republika Srpska

Republika Srpska i zvanično u recesiji

BANJALUKA - Republika Srpska je u reseciji, potvrđuju i zvanični podaci Zavoda za statistiku RS-a.

Time je i službeno potvrđen privredni sunovrat Republike Srpske, na koji su već upozoravali privrednici i ekonomski analitičari.

Zavod za statistiku RS-a je stoga samo evidentirao ono što se znalo, da je i treći kvartal zaredom u tom entitetu završen s negativnom stopom bruto domaćeg proizvoda (BDP).

- BDP u RS-u  u trećem tromjesečju 2012. godine u odnosu na treće tromjesečje 2011. ima negativnu stopu rasta od 0,9 posto, navode statističari.

Pad je zabilježen u svim granama realnog sektora.

Tako su proizvodnja i snabdijevanje elelektričnom energijom, gasom i vodom manji za čak 14,2 odsto, poljoprivreda, lov i šumarstvo  za 6,3, a  građevinarstvo za 4,5 odsto.

Posmatrano po područjima klasifikacije djelatnosti u trećem tromjesečju 2012. godine bruto dodnta vrijednost realno je bila veća u neproizvodnim oblastima i to : finansijsko posredovanje za 7,6 odsto, zdravstveni i socijalni rad za 3,2, ostale javne, komunalne, društvene, socijalne i lične uslužne djelatnosti za tri posto, te trgovina na veliko i malo za 1,8 odsto.

Treba podsjetiti da je u RS-u i u drugom kvartalu 2012. zabilježena negativna stopa  bruto domaćeg proizvoda

Zvanična statistika RS-a je ranije evidentirala da je BDP RS-a obračunat po proizvodnom pristupu, u drugom tromjesečju 2012. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2011.  imao negativnu stopu rasta od 0,3 odsto.

Očekivano, negativan BDP od minus 0,3 odsto, zabilježen je i tada u realnom sektoru.

RS je imala negativnu stopu bruto domaćeg proizvoda i u prvom kvartalu ove godine.

BDP, obračunat po proizvodnom pristupu, u prvom tromjesečju 2012. u odnosu na prvo tromjesečje 2011. imao je negativnu stopu rasta od 0,9 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS-a.

I u tom periodu je evidentiran potpuni pad u realnom sektoru.

Fena/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je između Republike Srpske i FBiH entitetska granica ili administrativna linija?

Rezultati ankete
Blog