Vijesti

Ovo je Republika Srpska?

Republički zavod za statistiku Republike Srpske prošle godine je predstavio peto izdanje publikacije „Ovo je Republika Srpska" u kojoj se osnovni statistički podaci o Republici Srpskoj prikazuju na jednostavan i slikovit način kroz svijet brojeva, grafikona i tabela.

Ovo peto izdanje prikazuje Republiku Srpsku prema statističkim podacima iz 2011. godine.

U ovom izdanju, ističu se aktuelne oblasti života i rada Republike Srpske, u 28 poglavlja, fokusiranjem na petogodišnji period. Po prvi put u ovoj publikaciji prikazano je i novo istraživanje - kriminalitet u Republici Srpskoj.

Mi smo izdvojili podatke koji se odnose na rubriku Da li ste znali, a cijelu publikaciju možete pogledati OVDJE.

Da li ste znali da:

Ø  je svaka druga živorođena beba u Republici Srpskoj prvo dijete, a prosječno, svaka osma živorođena beba je treće dijete u porodici.

Ø  Republika Srpska ima više doseljenog stanovništva iz Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta, nego što je iz Republike Srpske odseljeno u Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt.

Ø  se stanovništvo Republike Srpske svake godine smanjuje za veličinu jedne opštine kao što je Istočni Stari Grad, Berkovići...

Ø  su u manje od četvrtine osnovanih poslovnih subjekata u Republici Srpskoj direktori/rukovodioci žene.

Ø  Najstariji mladoženja u 2011. godini imao je 88 godina, a nevjesta 77 godina, dok je najmađi mladoženja koji je zaključio brak imao 17 godina, a nevjesta 16 godina.

Ø  da je u posljednjih pet godina neto plata u području Obrazovanje porasla skoro dva puta.

Ø  polovina nezaposlenih posao traži duže od tri godine.

Ø  bi u slučaju da se sva lica, koja se trenutno nalaze u statusu nezaposlenosti, zaposle odnosno pređu iz nezaposlenih u zaposlene, stopa zaposlenosti u Republici Srpskoj opet bila ispod prosjeka EU.

Ø  od ukupnog broja tržišnih preduzeća, 0,7% čine velika preduzeća koja stvaraju 19,0% bruto dodate vrijednosti.

Ø  19,0% sredstava za zaposlene čine ostala plaćanja zaposlenim.

Ø  trećina mjesečnih izdataka odlazi na kupovinu hrane i pića.

Ø  da u Republici Srpskoj trenutno ima 90 aktivnih lovišta koja se prostiru na  2 465 hiljada hektara, od čega je 45% po šumom.

Ø  je od ukupno zaposlenih u Republici Srpskoj u industrijskim preduzećima zaposleno 27,4%.

Ø  se oko 70% kupovine hrane, pića i duvanskih proizvoda, ostvari u velikim trgovačkim centrima i supermarketima.

Ø  se više od jedne polovine ukupnog prometa u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj u 2011. godini, ostvarilo u gradu Banjoj Luci (27,9%), opštinama Bijeljina (11,3 %), Teslić (9,5 %) i Pale (8,1 %).

Ø  po strukturi starosti registrovanih vozila u 2011. godini 53% odnosi se na vozila starija od 15 godina, a 2,5% na vozila starosti do jedne godine.

Ø  se petkom i danima vikenda događa oko 45% saobraćajnih nezgoda.

Ø  u predškolskim ustanovama u 2011/2012. godini je 1 018 zaposlenih od čega su 91,4% žene.

Ø  u osnovnim školama 15 698 učenika ili 15,5% ima besplatan prevoz do škole, a polovina učenika je onih kojima je škola udaljena od 5−6 km.

Ø  se najviše učenika školuje u gimnazijama − opšti smjer 9 708, te za zanimanja ekonomski tehničar 4 899 i mašinski tehničar 2 508, a najmanje za zanimanja tesar − polagač obloga 10, precizni mehaničar 18 i farmer 20.

Ø  je u Republici Srpskoj u 2011. godini izdato više od šest miliona recepata ili skoro 17 300 recepata dnevno.

(Frotnal)

Komentari
Blog